Od kilku dni w Krakowie panują upały. Taka pogoda sprzyja aktywnościom na świeżym powietrzu. Bierze się plecaki, butelki z wodą i w drogę:) Oczywiście nie zapominamy o nakryciach głowy i kremach z filtrem. Kiedy jest tak gorąco, człowiekowi nie chce się jeść. Ja mogę przeżyć cały dzień na jednym posiłku, ale dzieci muszą jeść regularnie. Staram się przygotowywać lekkie dania.
Tym razem zrobiliśmy z dziećmi błyskawiczną warzywną zapiekankę. Dzieci kroiły warzywa, a ja je tylko przyprawiłam i wstawiłam do piekarnika. Zapraszam do skorzystania.
A Wy co jadacie w taką pogodę? Podzielcie się w komentarzach.
Zapiekana cukinia z warzywami

By 8 lipca, 2021
Published:Od kilku dni w Krakowie panują upały. Taka pogoda sprzyja aktywnościom na świeżym powietrzu. Bierze się plecaki, …
Potrzebujemy
- 1 - 2 cukinie
- 2 czerwone cebule
- 2 papryki
- 2 pomidory
- 3 - 4 czosnku (można dać więcej)
- pieczarki/ziemniaki (można dać jedno i drugie)
- sól
- pieprz
- tymianek
- oliwa z oliwek
Krok po kroku
- Warzywa pokroić w większe kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Przyprawić.
- Polać oliwą.
- Dokładnie wymieszać.
- Piec ok. 15 - 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
- Przed podaniem posypać odrobiną parmezanu (jeśli ktoś lubi).