Połączenia nietypowych smaków to ciekawe doświadczenie kulinarne. Czasami wychodzi z nich coś paskudnego, ale czasami jest to bardzo udany eksperyment. Kiedyś Grześ z jednego z wyjazdów służbowych przywiózł przepis na zupę porową. Była ona o tyle oryginalna, że zawierała jeden dodatkowy składnik – a mianowicie gruszkę. Spróbujcie tego połączenia i podzielcie się w komentarzach czy smakowało.
Zupa porowo - gruszkowa
By 5 kwietnia, 2023
Published:Połączenia nietypowych smaków to ciekawe doświadczenie kulinarne. Czasami wychodzi z nich coś paskudnego, ale czasami jest …
Potrzebujemy
- 2 duże pory
- 1/2 gruszki
- 3 łyżeczki masła
- 1 litr wody
- 2 garście domowej włoszczyny (marchewka, pietruszka, seler korzeniowy)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Krok po kroku
- Pory pokroić: białą część w półplasterki, a zieloną w paseczki.
- Podsmażyć na masełku uważając , żeby się nie przypaliło.
- Gotowe pory przełożyć do gorącego wywaru (woda + włoszczyzna).
- Dodać oliwę i przyprawić do smaku.
- Zagotować.
- Pod koniec gotowania dodać gruszkę.
- Przed podaniem zmiksować