Zupa w moim domu to podstawa obiadu. Często przygotowuję ją dzień wcześniej, żeby na drugi dzień wystarczyło ją tylko podgrzać. To spora oszczędność czasu. Zawsze w zamrażarce mam porcję zamrożonego bulionu – bazy większości zup. Gotuję je naprawdę kilka razy w tygodniu.
Na szczęście trafiły mi się wyjątkowe dzieci – zjedzą każdą z nich. I nie raz jedzą dokładkę.
Zapraszam dzisiaj na jedną z naszych ulubionych zup – zupę pomidorową. To smak dzieciństwa wielu z nas.
Zupa pomidorowa

By 3 lipca, 2015
Published:Zupa w moim domu to podstawa obiadu. Często przygotowuję ją dzień wcześniej, żeby na drugi dzień wystarczyło ją tylko …
Potrzebujemy
- 4 skrzydełka kurczaka
- 1 puszka pomidorów bez kórki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki bazylii
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
- sól
- pieprz
- makaron/ryż
Krok po kroku
- Skrzydełka umyć, zalać 1.5 l. wody. Zagotować.
- Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu oraz obraną włoszczyznę.
- Gotować ok. 40 minut na małym ogniu.
- Mięso i włoszczyznę wyjąć, wywar posolić.
- Dodać zmiksowane pomidory, koncentrat i bazylię. Gotować jeszcze kilka minut.
- Wlać jogurt.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Zagotować.
- Przed podaniem zupę posypać pietruszką.
- Zupę można podawać z makaronem lub ryżem. Makaron ugotować oddzielnie. Ryż wsypać do wywaru po wyjęciu mięsa i włoszczyzny, gotować kwadrans. Następnie dodać zmiksowane pomidory i dokończyć zupę jak wyżej.
- W sezonie letnim zupę najlepiej przygotować z obranych i podsmażonych pomidorów (można dać surowe).