Zupa pomidorowa

Zupa w moim domu to podstawa obiadu. Często przygotowuję ją dzień wcześniej, żeby na drugi dzień wystarczyło ją tylko podgrzać. To spora oszczędność czasu. Zawsze w zamrażarce mam porcję zamrożonego bulionu – bazy większości zup. Gotuję je naprawdę kilka razy w tygodniu. 
Na szczęście trafiły mi się wyjątkowe dzieci – zjedzą każdą z nich. I nie raz jedzą dokładkę.
Zapraszam dzisiaj na jedną z naszych ulubionych zup – zupę pomidorową. To smak dzieciństwa wielu z nas.

Zupa pomidorowa

By Gotuj z rodziną Published: 3 lipca, 2015

    Zupa w moim domu to podstawa obiadu. Często przygotowuję ją dzień wcześniej, żeby na drugi dzień wystarczyło ją tylko …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Skrzydełka umyć, zalać 1.5 l. wody. Zagotować.
    2. Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu oraz obraną włoszczyznę.
    3. Gotować ok. 40 minut na małym ogniu.
    4. Mięso i włoszczyznę wyjąć, wywar posolić.
    5. Dodać zmiksowane pomidory, koncentrat i bazylię. Gotować jeszcze kilka minut.
    6. Wlać jogurt.
    7. Doprawić solą i pieprzem.
    8. Zagotować.
    9. Przed podaniem zupę posypać pietruszką.
    10. Zupę można podawać z makaronem lub ryżem. Makaron ugotować oddzielnie. Ryż wsypać do wywaru po wyjęciu mięsa i włoszczyzny, gotować kwadrans. Następnie dodać zmiksowane pomidory i dokończyć zupę jak wyżej.
    11. W sezonie letnim zupę najlepiej przygotować z obranych i podsmażonych pomidorów (można dać surowe).

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz