Zupa botwinka

Moją ulubioną wiosenną zupą jest botwinka. Cieszę się, bo smakuje ona i moim dzieciom. W okresie maja i czerwca często gości ona na naszym stole. Zdarza się, że jadamy przygotowany z niej chłodnik- http://gotujzrodzina.pl/2018/06/20/chlodnik-litewski-z-botwinki/, ale i sama “surowa” też jest przepyszna.
A Wy macie ulubione wiosenne smaki?

Zupa botwinka

By Gotuj z rodziną Published: 17 czerwca, 2020

    Moją ulubioną wiosenną zupą jest botwinka. Cieszę się, bo smakuje ona i moim dzieciom. W okresie maja i czerwca często gości …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Do gorącego bulionu dodać marchewkę i pietruszkę.
    2. Dorzucić umytą, obraną i pokrojoną botwinkę - listki, buraczki i łodygi. Zagotować aż będą miękkie (można je wcześniej podsmażyć na masełku). Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
    3. Jeśli ktoś lubi, może zupę zabielić - wystarczy zahartować śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy.
    4. Zupę podawać z jajkiem na twardo i posypaną posiekanym koperkiem.

      Komentarze

      komentujących