Moją ulubioną wiosenną zupą jest botwinka. Cieszę się, bo smakuje ona i moim dzieciom. W okresie maja i czerwca często gości ona na naszym stole. Zdarza się, że jadamy przygotowany z niej chłodnik- http://gotujzrodzina.pl/2018/06/20/chlodnik-litewski-z-botwinki/, ale i sama “surowa” też jest przepyszna.
A Wy macie ulubione wiosenne smaki?
Zupa botwinka

By 17 czerwca, 2020
Published:Moją ulubioną wiosenną zupą jest botwinka. Cieszę się, bo smakuje ona i moim dzieciom. W okresie maja i czerwca często gości …
Potrzebujemy
- 1 pęczek młodej botwinki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 litr wywaru z warzyw/bulionu
- śmietana 18%
- sól
- pieprz
- masło
- sok z cytryny
Krok po kroku
Do gorącego bulionu dodać marchewkę i pietruszkę.
- Dorzucić umytą, obraną i pokrojoną botwinkę - listki, buraczki i łodygi. Zagotować aż będą miękkie (można je wcześniej podsmażyć na masełku). Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
- Jeśli ktoś lubi, może zupę zabielić - wystarczy zahartować śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy.
- Zupę podawać z jajkiem na twardo i posypaną posiekanym koperkiem.