Placek pasterski z zieloną soczewicą- wersja bezmięsna

Jak zauważyliście – w tym tygodniu w mojej kuchni króluje soczewica.
Niedawno proponowałam Wam zupę z żółtej (http://gotujzrodzina.pl/2018/03/09/zupa-krem-z-zoltej-soczewicy/), a kilka dni temu krem z odmiany czerwonej (http://gotujzrodzina.pl/2018/04/18/zupa-krem-z-czerwonej-soczewicy/). Tym razem przyszedł czas na danie z zielonego gatunku.
Zapraszam na placek pasterski *

*przepis inspirowany blogiem Jadłonomia

Placek pasterski z zieloną soczewicą- wersja bezmięsna

By Gotuj z rodziną Published: 20 kwietnia, 2018

    Jak zauważyliście - w tym tygodniu w mojej kuchni króluje soczewica. Niedawno proponowałam Wam zupę z żółtej …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Soczewicę namoczyć we wrzątku przez 1-2 godziny. Ugotować w świeżej wodzie do miękkości, powinna być bardzo miękka, ale jeszcze się nie rozpadać. (wystarczy z reguły około 20 minut.)
    2. Obrać ziemniaki, przekroić je na połówki i gotować w osolonej wodzie aż do miękkości.
    3. Warzywa pokroić w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodać marchew i seler naciowy, wszystko smażyć na małym ogniu przez 5-8 minut delikatnie mieszając.
    4. Ugotowaną soczewicę odcedzić i dodać do podsmażonych warzyw, dokładnie wymieszać i dodać koncentrat, czosnek, przyprawy oraz sól i pieprz. Połączyć dokładnie ze sobą i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.
    5. Ziemniaki odcedzić, dodać wszystkie składniki poza rozmarynem i rozgnieść na gładkie puree.
    6. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć soczewicową potrawkę a na niego łyżkami wykładać ziemniaczane puree, delikatnie rozsmarowując je po całej powierzchni zapiekanki. Posypać rozmarynem, a na ziemniakach położyć kilka płatków zimnego masła i zapiekać przez około 20-30 minut.

      Komentarze

      komentujących