Wigilijne pierogi ruskie
By 20 grudnia, 2016
Published:Potrzebujemy
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 80 dag ugotowanych ziemniaków
- 20 dag białego sera półtłustego
- 5 dag cebuli posiekanej
- 3 dag tłuszczu
- pieprz
- sól
- 1 wiązka bazylii/mięty
Krok po kroku
- Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i wlać do niego niewielką ilość gorącej wody. Wymieszać.
- Następnie zagniatać dość szybko dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
- Przyrządzić nadzienie.
- Ziemniaki ugotować i przecisnąć razem z serem przez maszynkę.Dodać usmażoną cebulę i miętę/bazylię.
- Wszystkie składnikidokładnie wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto podzielić na cztery części. Trzy części odłożyć i przykryć czystą ściereczką.
- Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypywać mąką.
- Wycinać krążki z ciasta - foremką lub szklanką. Na każdy krążek nakładać nadzienie.
- Składać na pół. Starannie sklejać palcami lub widelcem
- Odcisnąć ozdobny brzeg.
- Zagotować 1,5 litra osolonej wody.
- Na wrzątek delikatnie wkładać pierogi
- Przykryć.
- Poczekać aż się woda ponownie zagotuje. Wtedy zmniejszyć ogień i delikatnie zamieszać.
- Gdy pierogi wypłyną, gotować odkryte jeszcze przez 2 - 3 minuty.