Wigilijne pierogi ruskie

Wigilijne pierogi ruskie

By Gotuj z rodziną Published: 20 grudnia, 2016

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i wlać do niego niewielką ilość gorącej wody. Wymieszać.
    2. Następnie zagniatać dość szybko dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
    3. Przyrządzić nadzienie.
    4. Ziemniaki ugotować i przecisnąć razem z serem przez maszynkę.Dodać usmażoną cebulę i miętę/bazylię.
    5. Wszystkie składnikidokładnie wymieszać.
    6. Doprawić solą i pieprzem.
    7. Ciasto podzielić na cztery części. Trzy części odłożyć i przykryć czystą ściereczką.
    8. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypywać mąką.
    9. Wycinać krążki z ciasta - foremką lub szklanką. Na każdy krążek nakładać nadzienie.
    10. Składać na pół. Starannie sklejać palcami lub widelcem
    11. Odcisnąć ozdobny brzeg.
    12. Zagotować 1,5 litra osolonej wody.
    13. Na wrzątek delikatnie wkładać pierogi
    14. Przykryć.
    15. Poczekać aż się woda ponownie zagotuje. Wtedy zmniejszyć ogień i delikatnie zamieszać.
    16. Gdy pierogi wypłyną, gotować odkryte jeszcze przez 2 - 3 minuty.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz