U nas wieczorami nadal królują sałatki. W piątek stwierdziliśmy, że ciekawie byłoby zrobić coś szybkiego, smacznego, zdrowego, ale jednocześnie niebanalnego. Ponieważ w domu mieliśmy kalafiora, stwierdziliśmy, że można go wykorzystać w sałatce.
Zielono - czerwone kalafiorre czyli nietypowa sałatka
By 7 kwietnia, 2018
Published:U nas wieczorami nadal królują sałatki. W piątek stwierdziliśmy, że ciekawie byłoby zrobić coś szybkiego, smacznego, …
Potrzebujemy
- 1 kalafior
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 wiązka koperku posiekanego
- 1 wiązka szczypiorku posiekanego
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- biały pieprz
Krok po kroku
- Do zimnej wody włożyć podzielonego na różyczki kalafiora. Gotować kilka minut, aż się zagotuje woda (wówczas zachowa on chrupkość). Odcedzić i przełożyć do salaterki.
- Dodać posiekany szczypiorek i koperek.
- Dorzucić groszek i paprykę pokrojoną w kostkę.
- Dodać jogurt.
- Doprawić do smaku.
- Można dodać dla urozmaicenia: jajka na twardo, papryczkę jalapeno, ogórka kiszonego, zielone oliwki.