Pierwsza wiosenna tarta z jarmużem i czerwoną cebulą

Jarmuż to ciekawe warzywo. Odkryłam je dwa lata temu w warzywniaku i od tego czasu czasami przygotowuję z niego przysmaki. Jednym z nich jest błyskawiczna tarta. Spróbujcie mojego połączenia jarmużu z czerwoną cebulą i napiszcie jak smakowało. A Wy co z niego robicie?

Pierwsza wiosenna tarta z jarmużem i czerwoną cebulą

By Gotuj z rodziną Published: 9 czerwca, 2018

    Jarmuż to ciekawe warzywo. Odkryłam je dwa lata temu w warzywniaku i od tego czasu czasami przygotowuję z niego przysmaki. Jednym z …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Mąkę, dwa jajka, rozpuszczone masło, 3 łyżki śmietany i przyprawy przełożyć do dużej miski. Starannie wymieszać drewnianą łyżką aż do powstania jednolitego ciasta.
    2. Ciasto przełożyć do formy na tartę i starannie rozprowadzić (zwłaszcza po bokach).
    3. Odstawić w chłodne miejsce.
    4. W tym czasie przygotować farsz
    5. Jarmuż pokroić, wyciąć twarde kawałki i obgotować przez 3 minuty w lekko osolonej gorącej wodzie.
    6. Cebule posiekać.
    7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
    8. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec do zrumienienia - uważając by zbytnio się nie spiekło.
    9. Na ciasto wyłożyć jarmuż (można go trochę przyprawić) i cebule.
    10. Zalać jogurtem wymieszanym z 2 jajkami przyprawami i parmezanem.
    11. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż się ładnie zarumieni.

      Komentarze

      komentujących