Jarmuż to ciekawe warzywo. Odkryłam je dwa lata temu w warzywniaku i od tego czasu czasami przygotowuję z niego przysmaki. Jednym z nich jest błyskawiczna tarta. Spróbujcie mojego połączenia jarmużu z czerwoną cebulą i napiszcie jak smakowało. A Wy co z niego robicie?
Pierwsza wiosenna tarta z jarmużem i czerwoną cebulą
By 9 czerwca, 2018
Published:Jarmuż to ciekawe warzywo. Odkryłam je dwa lata temu w warzywniaku i od tego czasu czasami przygotowuję z niego przysmaki. Jednym z …
Potrzebujemy
- 1/2 kg mąki
- 4 jajka
- 150 g masła rozpuszczonego
- 3 łyżki śmietany
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie świeżego jarmużu
- 2 czerwone cebule posiekane
- 250 g gęstego jogurtu
- pieprz
- gałka muszkatołowa świeżo starta
- 150 g parmezanu (albo inny ser, wedle upodobań) startego
Krok po kroku
- Mąkę, dwa jajka, rozpuszczone masło, 3 łyżki śmietany i przyprawy przełożyć do dużej miski. Starannie wymieszać drewnianą łyżką aż do powstania jednolitego ciasta.
- Ciasto przełożyć do formy na tartę i starannie rozprowadzić (zwłaszcza po bokach).
- Odstawić w chłodne miejsce.
- W tym czasie przygotować farsz
- Jarmuż pokroić, wyciąć twarde kawałki i obgotować przez 3 minuty w lekko osolonej gorącej wodzie.
- Cebule posiekać.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec do zrumienienia - uważając by zbytnio się nie spiekło.
- Na ciasto wyłożyć jarmuż (można go trochę przyprawić) i cebule.
- Zalać jogurtem wymieszanym z 2 jajkami przyprawami i parmezanem.
- Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż się ładnie zarumieni.