
Jak wiecie, jestem molem książkowym. Ale lubię od czasu do czasu posłuchać dobrej muzyki, pójść w góry czy do teatru czy po prostu posiedzieć w ciszy. Czasami zdarza mi się skrolować Internet – niekiedy bezmyślnie, niekiedy w poszukiwaniu określonych informacji. Tym razem wpadł mi w ręce przepis na zapiekankę porową. Zrobiłam ją na obiad moim domownikom. Jest ona niezwykle prosta w przygotowaniu i każdy sobie z nią poradzi. Wyszła przepyszna – moje dzieciaki poprosiły o dokładkę i ledwo coś zostało. Spróbujcie i Wy – przepis podstawowy już jest na blogu (spróbuję za jakiś czas zmodyfikowanych wersji i jak będą równie smaczne, podzielę się z Wami wrażeniami wraz z właściwymi przepisami)
Zapiekanka ziemniaczano - porowa

By 22 marca, 2023
Published:Jak wiecie, jestem molem książkowym. Ale lubię od czasu do czasu posłuchać dobrej muzyki, pójść w góry czy do teatru …
Potrzebujemy
- 10 ziemniaków
- 4 pory
- 2 jajka
- 1 śmietana 12 lub 18%
- żółty ser starkowany
- pieprz
- sól
- masło
Krok po kroku
- Pory oczyścić, pokroić i udusić na maśle (do miękkości).
- Ziemniaki obrać, pokroić w talarki (najlepiej poprosić o to nasze dziecko) i ugotować we wrzącej wodzie przez 10 - 12 minut.
- W naczyniu żaroodpornym układać warstwę ziemniaków i warstwę porów. Polać jajkami ze śmietanką i przyprawami.
- Tak zrobić kolejną warstwę.
- Na ostatnią warstwę z sosem położyć warstwę ziemniaków.
- Posypać startym żółtym serem.
- Zalać śmietaną.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 - 35 minut.