Zapiekanka ziemniaczano – porowa

Jak wiecie, jestem molem książkowym. Ale lubię od czasu do czasu posłuchać dobrej muzyki, pójść w góry czy do teatru czy po prostu posiedzieć w ciszy. Czasami zdarza mi się skrolować Internet – niekiedy bezmyślnie, niekiedy w poszukiwaniu określonych informacji. Tym razem wpadł mi w ręce przepis na zapiekankę porową. Zrobiłam ją na obiad moim domownikom. Jest ona niezwykle prosta w przygotowaniu i każdy sobie z nią poradzi. Wyszła przepyszna – moje dzieciaki poprosiły o dokładkę i ledwo coś zostało. Spróbujcie i Wy – przepis podstawowy już jest na blogu (spróbuję za jakiś czas zmodyfikowanych wersji i jak będą równie smaczne, podzielę się z Wami wrażeniami wraz z właściwymi przepisami)

Zapiekanka ziemniaczano - porowa

By Gotuj z rodziną Published: 22 marca, 2023

    Jak wiecie, jestem molem książkowym. Ale lubię od czasu do czasu posłuchać dobrej muzyki, pójść w góry czy do teatru …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Pory oczyścić, pokroić i udusić na maśle (do miękkości).
    2. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki (najlepiej poprosić o to nasze dziecko) i ugotować we wrzącej wodzie przez 10 - 12 minut.
    3. W naczyniu żaroodpornym układać warstwę ziemniaków i warstwę porów. Polać jajkami ze śmietanką i przyprawami.
    4. Tak zrobić kolejną warstwę.
    5. Na ostatnią warstwę z sosem położyć warstwę ziemniaków.
    6. Posypać startym żółtym serem.
    7. Zalać śmietaną.
    8. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 - 35 minut.

      Komentarze

      komentujących