Jednym z blogów, które czytam regularnie, to blog www.jadlonomia.com. Niejednokrotnie znajduję tam inspiracje na posiłki. Lubię korzystać z przepisów Marty, ale zdarza mi się je modyfikować stosownie do potrzeb moich najbliższych.
Kiedy znalazłam przepis na piernik pomidorowy, od razu postanowiłam upiec go swoim domownikom
Piernik pomidorowo - bananowy

By 21 listopada, 2017
Published:Jednym z blogów, które czytam regularnie, to blog www.jadlonomia.com. Niejednokrotnie znajduję tam inspiracje na posiłki. Lubię …
Potrzebujemy
- 1 szklanka pomidorów z puszki pokrojonych
- 1 banan
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- powidła do posmarowania
Krok po kroku
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą masę.
- W dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki.
- Mokre składniki wlać do mokrych i wymieszać na gęste ciasto.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (nie nalezy nakłądąć go zbyt dużo do foremki, gdyż wyrasta - wystarczy, aby było do połowy naczynia).
- Piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.
- Po upieczeniu wystudzić. Po przekrojeniu przekroić na pół i przełożyć powidłami.