
Rok temu pojechaliśmy z Krzysiem do Rzymu. Zaprosili nas AnaRita i Leonardo – przemiłe starsze włoskie małżeństwo. Byliśmy taktowani jak królowie – z najwyższymi honorami (było to podziękowanie skierowane w kierunku mojego męża, który pomagał Leonardo
podczas pobytu w szpitalu). Oprócz przepysznego jedzenia pokazywano nam piękno Rzymu, Watykanu i okolic. Zapuszczaliśmy się w miasto i chłonęliśmy włoskie klimaty.
Już na nasze przywitanie gospodyni przygotowała melanzane alla parmigiana. Zakochaliśmy się w tym daniu od razu od pierwszego kęsa. To klasyczny włoski przysmak. Spróbujcie bakłażana w tym wydaniu i podzielcie się wrażeniami.
Zapiekanka z bakłażana czyli melanzana alla parmigiana

By 4 lipca, 2014
Published:- Efekt: 4 porcje
Rok temu pojechaliśmy z Krzysiem do Rzymu. Zaprosili nas AnaRita i Leonardo - przemiłe starsze włoskie małżeństwo. …
Potrzebujemy
Krok po kroku
- Bakłażana pokroić w plasterki. Posolić i odstawić.
- Następnie usmażyć go na rumiano na oliwie.
- Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem.
- Układać warstwami: bakłażan, plasterek pomidora, czosnek, przyprawy, bakłażan,plasterek pomidora, czosnek, przyprawy (ostatnia warstwa ma być z pomidorem).
- Posypać parmezanem.
- Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.