Pojawiła się piękna jesień. Są kasztany, żołędzie. Wszędzie widać kolorowe liście.
Jest cudownie:)
W mojej kuchni pojawiły się pierwsze jesienne przysmaki.
Dzisiaj proponuję Wam dżem rabarbarowy z nutką pomarańczy. Zrobiłam go latem.
Jego smak i zapach kojarzą mi się z pogodą jaką widzicie za oknem.
Spróbujecie?
Dżem rabarbarowy z nutką pomarańczy

By 12 września, 2018
Published:Pojawiła się piękna jesień. Są kasztany, żołędzie. Wszędzie widać kolorowe liście. Jest cudownie:) W mojej kuchni …
Potrzebujemy
- 1 kg rabarbaru pokrojonego w plasterki
- 250 - 300 g pomarańczy
- 1/2 kg cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka imbiru
Krok po kroku
Rabarbar umyć i obrać z grubszej skórki.
- Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pousuwać błony.
- Rabarbar zasypać cukrem na patelni lub w garnku, w którym będziemy przygotowywać dżem i odstawić na ok. 1 godzinę.
- Dodać pomarańcze i skórkę pomarańczową w większych kawałkach i na niewielkim ogniu podgrzewać żeby cukier dokładnie się rozpuścił.
- Dodać imbir, cukier waniliowy,cynamon i zwiększyć ogień tak, żeby całość się zagotowała, ale nie wykipiała.
- Przez ok. 15 minut trzymać patelnię na sporym ogniu i karmelizować dżem rabarbarowy.
- W trakcie gotowania na powierzchni dżemu utworzy się piana. Trzeba ją zebrać pod koniec, kiedy dżem dobrze zgęstnieje.