Dżem rabarbarowy z nutką pomarańczy

Pojawiła się piękna jesień. Są kasztany, żołędzie. Wszędzie widać kolorowe liście.
Jest cudownie:)
W mojej kuchni pojawiły się pierwsze jesienne przysmaki.
Dzisiaj proponuję Wam dżem rabarbarowy z nutką pomarańczy. Zrobiłam go latem.
Jego smak i zapach kojarzą mi się z pogodą jaką widzicie za oknem.
Spróbujecie?

Dżem rabarbarowy z nutką pomarańczy

By Gotuj z rodziną Published: 12 września, 2018

    Pojawiła się piękna jesień. Są kasztany, żołędzie. Wszędzie widać kolorowe liście. Jest cudownie:) W mojej kuchni …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Rabarbar umyć i obrać z grubszej skórki.
    2. Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pousuwać błony.
    3. Rabarbar zasypać cukrem na patelni lub w garnku, w którym będziemy przygotowywać dżem i odstawić na ok. 1 godzinę.
    4. Dodać pomarańcze i skórkę pomarańczową w większych kawałkach i na niewielkim ogniu podgrzewać żeby cukier dokładnie się rozpuścił.
    5. Dodać imbir, cukier waniliowy,cynamon i zwiększyć ogień tak, żeby całość się zagotowała, ale nie wykipiała.
    6. Przez ok. 15 minut trzymać patelnię na sporym ogniu i karmelizować dżem rabarbarowy.
    7. W trakcie gotowania na powierzchni dżemu utworzy się piana. Trzeba ją zebrać pod koniec, kiedy dżem dobrze zgęstnieje.

      Komentarze

      komentujących