Bataty to rodzaj słodkich ziemniaków. Pierwszy raz spróbowałam ich, kiedy przyniosła je nam sąsiadka na kolację. Smakowały ciekawie. Postanowiłam je robić częściej w swoim domu. Można z nich przygotowywać różne ciekawe potrawy. Jedną z nich są bataty faszerowane. To danie z którym nie ma zbyt wiele pracy, a przy okazji jest szybkie i lekkie.
Bataty faszerowane
By 15 stycznia, 2018
Published:Bataty to rodzaj słodkich ziemniaków. Pierwszy raz spróbowałam ich, kiedy przyniosła je nam sąsiadka na kolację. Smakowały …
Potrzebujemy
- 4 bataty
- 200 g sera feta (lub innego sałatkowego)
- 8 sztuk pieczarek
- 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jogurt naturalny/grecki
- biały pieprz
- sól
- natka pietruszki posiekana
- żółty ser opcjonalnie
Krok po kroku
- Bataty wyszorować i przekroić na pół. Przełożyć je do podłużnego naczynia lub blaszki i posolić.
- Piec ok 40 minut w bardzo nagrzanym piekarniku (ja piekłam w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu).
- Do sera dodać uduszone pieczarki razem z podsmażoną cebulką (mięsożercy mogą dodać ulubioną wędlinę). Przyprawić do smaku.
- Kiedy bataty się upieką (sporawdzamy miękkość w ten sposób, że wbijamy lekko widelec), wydrążamy miąższ ze środka - ale pozostawiamy go nieco na brzegach. Rozgniatamy go i łączymy z farszem. Jak ktoś lubi, może posypać lekko żółtym serem.
- Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Przekładamy do łódeczek - skórek batatów i pieczemy w piekarniku ok. kwadransa
- Podajemy na ciepło posypane natką pietruszki i sosem jogurtowo -czosnkowym.