Bataty faszerowane

Bataty to rodzaj słodkich ziemniaków. Pierwszy raz spróbowałam ich, kiedy przyniosła je nam sąsiadka na kolację. Smakowały ciekawie. Postanowiłam je robić częściej w swoim domu. Można z nich przygotowywać różne ciekawe potrawy. Jedną z nich są bataty faszerowane. To danie z którym nie ma zbyt wiele pracy, a przy okazji jest szybkie i lekkie.

Bataty faszerowane

By Gotuj z rodziną Published: 15 stycznia, 2018

    Bataty to rodzaj słodkich ziemniaków. Pierwszy raz spróbowałam ich, kiedy przyniosła je nam sąsiadka na kolację. Smakowały …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Bataty wyszorować i przekroić na pół. Przełożyć je do podłużnego naczynia lub blaszki i posolić.
    2. Piec ok 40 minut w bardzo nagrzanym piekarniku (ja piekłam w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu).
    3. Do sera dodać uduszone pieczarki razem z podsmażoną cebulką (mięsożercy mogą dodać ulubioną wędlinę). Przyprawić do smaku.
    4. Kiedy bataty się upieką (sporawdzamy miękkość w ten sposób, że wbijamy lekko widelec), wydrążamy miąższ ze środka - ale pozostawiamy go nieco na brzegach. Rozgniatamy go i łączymy z farszem. Jak ktoś lubi, może posypać lekko żółtym serem.
    5. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Przekładamy do łódeczek - skórek batatów i pieczemy w piekarniku ok. kwadransa
    6. Podajemy na ciepło posypane natką pietruszki i sosem jogurtowo -czosnkowym.

      Komentarze

      komentujących