Omlet borówkowy

Moje dzieci lubią jajka pod każdą postacią – jajecznicę, jajka na miękko, jajka na twardo, jajka sadzone. To mnie – jako mamę – bardzo cieszy.
Bo jajka są bardzo zdrowe.To źródło składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju młodego człowieka. Dlatego obowiązkowo znajdują się w pełnowartościowym jadłospisie dziecka.
Dzisiaj na obiad postanowiłam zrobić z nich coś lekkiego.

20771673_10213685119952701_733686714_o

Omlet borówkowy

By Gotuj z rodziną Published: 11 sierpnia, 2017

    Moje dzieci lubią jajka pod każdą postacią – jajecznicę, jajka na miękko, jajka na twardo, jajka sadzone. To mnie – jako …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Z białka ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli.
    2. Do ubitej piany dodajemy żółtko i starannie mieszamy.
    3. Przesiewamy mąkę i dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając do powstania jednolitej masy.
    4. I tutaj jest ważna zasada - na każde jajko przypada jedna łyżka mąki.
    5. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu . Omlet smażymy z obu stron na złoty kolor.
    6. Omlet smażymy z obu stron na złoty kolor.
    7. Podajemy z trzema łyżkami jogurtu, borówkami lub jagodami - lekko oprószony cukrem pudrem.

      Komentarze

      komentujących