Moje dzieci lubią jajka pod każdą postacią – jajecznicę, jajka na miękko, jajka na twardo, jajka sadzone. To mnie – jako mamę – bardzo cieszy.
Bo jajka są bardzo zdrowe.To źródło składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju młodego człowieka. Dlatego obowiązkowo znajdują się w pełnowartościowym jadłospisie dziecka.
Dzisiaj na obiad postanowiłam zrobić z nich coś lekkiego.
Omlet borówkowy
By 11 sierpnia, 2017
Published:Moje dzieci lubią jajka pod każdą postacią – jajecznicę, jajka na miękko, jajka na twardo, jajka sadzone. To mnie – jako …
Potrzebujemy
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- szczypta soli
- masło klarowane/oliwa do smażenia
- jagody/borówki
- cukier puder do posypania
- 3 łyżki jogurtu greckiego
Krok po kroku
- Z białka ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli.
- Do ubitej piany dodajemy żółtko i starannie mieszamy.
- Przesiewamy mąkę i dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając do powstania jednolitej masy.
- I tutaj jest ważna zasada - na każde jajko przypada jedna łyżka mąki.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu . Omlet smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Omlet smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Podajemy z trzema łyżkami jogurtu, borówkami lub jagodami - lekko oprószony cukrem pudrem.