Czas płynie nieubłaganie i kończy się listopad. Już za miesiąc będzie Boże Narodzenie. W tym roku święta będą dla nas inne niż dotychczas – z dala od rodzin, bliskich. Niewykluczone, że spędzimy je w ograniczonym gronie. Wiem doskonale, że macie już dość tego tematu. Dlatego chciałabym poprawić Wam humory jakimś dobrym jedzeniem, które chociaż trochę sprawi, że będzie lepszy…
Tym razem przygotowałam jesienną zapiekankę (dziękuję Kwestii Smaku za pomysł). Jest szybka, smaczna, a jak ją spróbujecie – to już po jednym kęsie poczujecie się “dobrze i zapomnicie o całym świecie” (to opinia moich dzieci).
Zapraszam na bloga.
A Wy jak sobie radzicie, żeby poprawić sobie humor? Macie takie dania?
Zapiekanka łososiowa z ziemniakami i cukinią
By 23 listopada, 2020
Published:Czas płynie nieubłaganie i kończy się listopad. Już za miesiąc będzie Boże Narodzenie. W tym roku święta będą …
Potrzebujemy
- 6 - 7 średnich ziemniaków
- 300 g łososia lub pstrąga łososiowego
- 4 - 5 cukinii
- 2 łyżki masła
- 1/2 kubeczka śmietany kremowej 30%
- 100 g sera camembert (lub innego tego rodzaju)
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 1 jajko (lub 2 żółtka)
- 30 g parmezanu (lub innego twardego sera)
- sól
- czarny pieprz
Krok po kroku
- Ziemniaki obrać (najlepiej niech zrobi to nasze dziecko - tylko pod naszą kontrolą) i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do garnka z zimną wodą, osolić i ugotować na półmiękko.
- Rybę obrać ze skórki, usunąć ości (jeśli jakieś są) i pokroić na kawałeczki (ich wielkość zależy od tego jaką lubimy).
- Cukinie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. W garnku rozgrzać łyżkę masła, dorzucić cukinię i smażyć przez ok. 2 minuty cały czas mieszając. Doprawić pieprzem, solą. Dolać śmietanę, pokrojony ser i wymieszać. Odlać pół szklanki soku z cukinii i wymieszać go z mąką. Wlać do garnka, wymieszać i zagotować. Odstawić i dodać żółtka. Szybko wymieszać, ale uwaga - żółtka mają pozostać płynne, a cukinię ma pokryć średnio gęsty sos.
- Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką masła. Przełożyć warstwę ziemniaków. Posypać pieprzem. Dodać warstwę sosu z cukinii, kolejną warstwę ziemniaków, następnie łososia i przykryć ziemniakami.
- Zetrzeć ser i posypać.
- Piec ok. 15 minut (góra - dół) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.