Wielkanoc się zbliża szybkimi krokami. Spędzamy to święto tradycyjnie w gronie najbliższych. Wczoraj przygotowaliśmy koszyczek ze święconką, tak żeby można było ją poświęcić. Wśród różnych przysmaków nie zabrakło babki drożdżowej. Jeśli jeszcze nie zdążyliście jej upiec, polecam skorzystać z mojego przepisu. Będzie akurat na jutrzejsze świąteczne śniadanie.
Wielkanocna babka drożdżowa - przepis dla spóźnialskich
By 31 marca, 2018
Published:Wielkanoc się zbliża szybkimi krokami. Spędzamy to święto tradycyjnie w gronie najbliższych. Wczoraj przygotowaliśmy koszyczek …
Potrzebujemy
- 340 g mąki pszennej przesianej
- 180 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 20 g drożdży
- 50 g migdałów w płatkach posiekanych
- 50 g rodzynek
- 50 g skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta szafranu
- tłuszcz do posmarowania formy
Krok po kroku
- Drożdże i szafran rozpuścić w mleku. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rodzynki sparzyć i osączyć.
- Do przesianej mąki wbić jajko, wsypać cukier i sól.
- Dodać rozczyn oraz wystudzone roztopione masło.
- Wyrobić gładkie ciasto.
- Przykryć.
- Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Migdały zrumienić na suchej patelni. Wymieszać ze skórką pomarańczową i rodzynkami. Mieszankę dodać do ciasta, dobrze je zagnieść.
- Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Napełnić ciastem do3/4 wysokości. Przykryć.
- Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby jeszcze trochę wyrosło.
- Piec ok. 40 minut (w zależności od mocy piekarnika) w temperaturze 175 stopni.