Wielkanocna babka drożdżowa – przepis dla spóźnialskich

Wielkanoc się zbliża szybkimi krokami. Spędzamy to święto tradycyjnie w gronie najbliższych. Wczoraj przygotowaliśmy koszyczek ze święconką, tak żeby można było ją poświęcić. Wśród różnych przysmaków nie zabrakło babki drożdżowej. Jeśli jeszcze nie zdążyliście jej upiec, polecam skorzystać z mojego przepisu. Będzie akurat na jutrzejsze świąteczne śniadanie.

Wielkanocna babka drożdżowa - przepis dla spóźnialskich

By Gotuj z rodziną Published: 31 marca, 2018

    Wielkanoc się zbliża szybkimi krokami. Spędzamy to święto tradycyjnie w gronie najbliższych. Wczoraj przygotowaliśmy koszyczek …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Drożdże i szafran rozpuścić w mleku. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Rodzynki sparzyć i osączyć.
    3. Do przesianej mąki wbić jajko, wsypać cukier i sól.
    4. Dodać rozczyn oraz wystudzone roztopione masło.
    5. Wyrobić gładkie ciasto.
    6. Przykryć.
    7. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    8. Migdały zrumienić na suchej patelni. Wymieszać ze skórką pomarańczową i rodzynkami. Mieszankę dodać do ciasta, dobrze je zagnieść.
    9. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Napełnić ciastem do3/4 wysokości. Przykryć.
    10. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby jeszcze trochę wyrosło.
    11. Piec ok. 40 minut (w zależności od mocy piekarnika) w temperaturze 175 stopni.

      Komentarze

      komentujących