Odkąd się urodził Krzysio, stwierdziłam, że jestem “perfekcyjnym kurem domu”. Kocham dbać o dom, a już w szczególności przyjemność sprawia mi gotowanie, pichcenie. Jak już wcześniej wspominałam, Krzyś nie jadał gotowych dań ze słoiczków (przy Karolince będzie tak samo). Dlatego późnym latem i jesienią ubiegłego roku przygotowałam dla niego różne dżemy, konfitury. Przy okazji my też załapaliśmy się na coś dobrego. Inspiracją przetworów był jeden
z programów kulinarnych w telewizji śniadaniowej.
Powidła śliwkowe z imbirem
By 1 czerwca, 2014
Published:Odkąd się urodził Krzysio, stwierdziłam, że jestem "perfekcyjnym kurem domu". Kocham dbać o dom, a już w szczególności …
Potrzebujemy
- 1 kg śliwek węgierek
- 100 g cukru
- 2 cm imbiru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kora cynamonu
Krok po kroku
- Śliwki przekroić, , wypestkować, zasypać je cukrem.
- Następnie gdy owoce puszczą sok przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać rozkrojoną laskę wanilii, ocet balsamiczny, cynamon i pokrojony imbir.
- Smażyć na małym ogniu aż powidła osiągną odpowiednią konsystencję