Szpinakowe kluski leniwe

Moja rodzinka uwielbia kluski leniwe. To jedno z słodkich dań , które robię, kiedy niezbyt mam czas gotować. Jest pyszne i szybkie (stąd nazwa klusek-“leniwe”). Kojarzy mi się z moim dzieciństwem:) Dlatego zawsze staram się mieć w lodówce kostkę białego sera. Ponieważ miałam ochotę zmodyfikować trochę tradycyjny przepis, wymyśliłam inną wariację tego popularnego przysmaku. Wyszły ciekawe.
A Wy robicie w domu kluski? Jakie macie ulubione?

Szpinakowe kluski leniwe

By Gotuj z rodziną Published: 7 lutego, 2020

    Moja rodzinka uwielbia kluski leniwe. To jedno z słodkich dań , które robię, kiedy niezbyt mam czas gotować. Jest pyszne i …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Ser biały rozgnieść.
    2. Dodać do niego mąkę i jajko.
    3. Dokładnie wymieszać.
    4. Dorzucić posiekany szpinak (najlepszy jest świeży) i czosnek (jak ktoś lubi). Odrobinę posolić.
    5. Zagnieść kluski.
    6. Z ciasta przygotować wałeczek. Kroić skośne paski lub formować kuleczki.
    7. Zagotować osoloną lekko wodę. Jak się zagotuje, na wrzątek wrzucać kluseczki. Delikatnie mieszać. Gotować od wypłynięcia około 2 minut.
    8. Moja propozycja podania - kluski podawać polane odrobiną oliwy z oliwek i oprószone startym serem typu parmezan (lub inny twardy ser).

      Komentarze

      komentujących