Moja rodzinka uwielbia kluski leniwe. To jedno z słodkich dań , które robię, kiedy niezbyt mam czas gotować. Jest pyszne i szybkie (stąd nazwa klusek-“leniwe”). Kojarzy mi się z moim dzieciństwem:) Dlatego zawsze staram się mieć w lodówce kostkę białego sera. Ponieważ miałam ochotę zmodyfikować trochę tradycyjny przepis, wymyśliłam inną wariację tego popularnego przysmaku. Wyszły ciekawe.
A Wy robicie w domu kluski? Jakie macie ulubione?
Szpinakowe kluski leniwe
By 7 lutego, 2020
Published:Moja rodzinka uwielbia kluski leniwe. To jedno z słodkich dań , które robię, kiedy niezbyt mam czas gotować. Jest pyszne i …
Potrzebujemy
- 1 kostka białego sera
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 garść szpinaku
- czosnek (jak ktoś lubi)
Krok po kroku
- Ser biały rozgnieść.
- Dodać do niego mąkę i jajko.
- Dokładnie wymieszać.
- Dorzucić posiekany szpinak (najlepszy jest świeży) i czosnek (jak ktoś lubi). Odrobinę posolić.
- Zagnieść kluski.
- Z ciasta przygotować wałeczek. Kroić skośne paski lub formować kuleczki.
- Zagotować osoloną lekko wodę. Jak się zagotuje, na wrzątek wrzucać kluseczki. Delikatnie mieszać. Gotować od wypłynięcia około 2 minut.
- Moja propozycja podania - kluski podawać polane odrobiną oliwy z oliwek i oprószone startym serem typu parmezan (lub inny twardy ser).