Kraków dzisiaj zimny i pochmurny. Pogoda nie nastraja do wyjścia na dłuższy spacer. Ale humory nam dopisują:) W kuchni też dzisiaj jest wesoło – zgadniecie co to będzie? Podpowiedź znajdziecie w linku. Zapraszam.
Zupa szparagowa z serem brie

By 3 maja, 2020
Published:Kraków dzisiaj zimny i pochmurny. Pogoda nie nastraja do wyjścia na dłuższy spacer. Ale humory nam dopisują:) W kuchni też …
Potrzebujemy
- 70 g masła
- 225 g szparagów obranych i sparzonych
- 750 ml wywaru z warzyw/bulionu
- 125 ml słodkiego białego wina (nie dawać jak wiemy, że będą jadły dzieci)
- 250 ml gęstej śmietany
- 60 g sera brie
Krok po kroku
Na patelni rozgrzać masło. Dodać szparagi, dusić aż zmiękną.
- Dodać rosół, wino i śmietanę.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 10 minut.
- Zupę przełożyć do blendera i zmiksować.
- Ponownie przełożyć do garnka i zagotować.
- Dodać ser.
- Dusić jeszcze przez 5 minut.