Kilka dni temu proponowałam Wam na obiad placek pasterski (http://gotujzrodzina.pl/2018/04/20/placek-pasterski-z-zielona-soczewica-wersja-bezmiesna/).
Zastanawiałam się z czym można go podać, żeby było szybkie, zdrowe a jednocześnie smaczne.
I przyszedł mi do głowy pomysł – rzodkiew. Nigdy jej wcześniej nie jedliśmy, ale to była okazja, żeby zrobić to po raz pierwszy. Wczoraj pisałam Wam, że to prawdziwa bomba witaminowa (www.gotujzrodzina.pl/2018/04/23/rzodkiew-rzodkiewka-ciekawostki). Zapraszam na pyszną surówkę.*
*przepis inspirowany www.doradcasmaku.pl
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i papryki

By 24 kwietnia, 2018
Published:Kilka dni temu proponowałam Wam na obiad placek pasterski …
Potrzebujemy
- 1 biała rzodkiew
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały jogurt naturalny/grecki
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
- sól
Krok po kroku
Rzodkiew i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce (grubość oczek dowolna, ale ładniej prezentują się później starte na dużych oczkach)
- Do dużej miski przełożyć kukurydzę, rzodkiew i marchewkę.
- Dodać pokrojoną paprykę i posiekaną natkę pietruszki.
- Połączyć z jogurtem i majonezem.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszać.