Pierwszą tartę jadłam dawno. Był czerwiec 1997 r. czyli blisko dwadzieścia lat temu…
Przygotowywałam się do egzaminów na studia. Mieszkałam wtedy u wujka niedaleko krakowskiego rynku.
Któregoś wieczoru wuj zaprosił mnie do słynnej Chimery – baru sałatkowego przy ul. Św. Anny 3. Tam spróbowałam tarty ze szpinakiem.
Potem wielokrotnie kiedy tam bywałam na obiedzie zamawiałam taką właśnie tartę (z różnymi farszami – a to z brokułami, a to w sezonie ze szparagami, szpinakiem czy batatami).
Kiedy zaczęłam spotykać się ze swoim mężem (który oczywiście wtedy jeszcze moim mężem nie był), na jedną z randek zaprosił mnie na kolację do francuskiej Brasserie przy ul. Gazowej 4.
Do dzisiaj pamiętam jej smak, zapach i…oryginalne okoliczności w jakich jedliśmy kolację przy świecach (boso, ociekający i pachnący deszczem)…
W domu też często jadamy tarty – i to zarówno na słodko z owocami jak i wytrawne (ze szpinakiem, z pieczarkami itp.).
Tarta w klimatach meksykańskich
By 12 maja, 2017
Published:Pierwszą tartę jadłam dawno. Był czerwiec 1997 r. czyli blisko dwadzieścia lat temu... Przygotowywałam się do egzaminów na …
Potrzebujemy
- 150 g masła
- 250 g mąki
- kminek (na początku dawałam łyżkę, ale Grześ stwierdził, że można spokojnie dawać więcej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka wody
- 1 jajko
- 1/2 puszki kukurydzy
- 40 dag mięsa mielonego /karczku
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- sól
- pikantna mieszanka pieprzów
- 1 kartonik sosu pomidorowego
- 150 g żółtego sera lub parmezanu startego
- czosnek
- bazylia/mięta
Krok po kroku
- Najpierw przygotowujemy ciasto Masło rozpuścić. Wymieszać z mąką i rozbitym jajkiem. Dolać wodę. Dosypać sól i kminek.Wymieszać łyżką na jednolitą masę.
- Formę do tarty natłuścić i rozłożyć równomiernie na spodzie i po bokach. Włożyć do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 minut aż się zarumieni
- W tym czasie przygotować farsz. Mięso mielone lub zmielony karczek podsmażyć razem z cebulą, czosnkiem, miętą, pikantną mieszanką pieprzów i solą. Wymieszać je razem z sosem pomidorowym. Podgrzać.
- Na zrumienione ciasto wyłożyć mięso z przecierem.Dodać kukurydzę, fasolę i pokrojoną czerwoną paprykę.
- Doprawić według uznania (ja dałam zioła prowansalskie). Posypać startym żółtym serem
- Piec w temperaturze ok 180 stopni aż się wierzch zrumieni.