Placuszki brokułowo – koperkowe

W moim domu jemy dużo warzyw i owoców. Staramy się, żeby były w większości posiłków. Nasze dzieci mają swoje ulubione – Karolinka jest fanką wszelkich sałatek i surówek z warzyw, Krzysio natomiast uwielbia owoce.
Dzisiaj na obiad były specjalne placuszki.Chodziło o to, żeby rodzinie podać coś ciekawego, a jednocześnie zdrowego.
Takie placuszki można zrobić także dzieciom.

Placuszki brokułowo - koperkowe

By Gotuj z rodziną Published: 21 maja, 2015

  • Efekt: 12 sztuk Servings

W moim domu jemy dużo warzyw i owoców. Staramy się, żeby były w większości posiłków. Nasze dzieci mają swoje ulubione - …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek.
  3. Do dużej miski przełożyć brokuły razem z cebulą i czosnkiem.
  4. Połączyć z jajkiem, mlekiem i mąką (mąki ma być tyle, żeby w konsystencji przypominało ciasto na placki ziemniaczane). Dosypać posiekany koperek. Przyprawić.
  5. Zmiksować do uzyskania jednolitej (gęstej)masy.
  6. Nakładać łyżką na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć z obu stron na rumiano.
  7. Placuszki po usmażeniu mają piękny zielony kolor.

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz