W moim domu jemy dużo warzyw i owoców. Staramy się, żeby były w większości posiłków. Nasze dzieci mają swoje ulubione – Karolinka jest fanką wszelkich sałatek i surówek z warzyw, Krzysio natomiast uwielbia owoce.
Dzisiaj na obiad były specjalne placuszki.Chodziło o to, żeby rodzinie podać coś ciekawego, a jednocześnie zdrowego.
Takie placuszki można zrobić także dzieciom.
Placuszki brokułowo - koperkowe

By 21 maja, 2015
Published:- Efekt: 12 sztuk Servings
W moim domu jemy dużo warzyw i owoców. Staramy się, żeby były w większości posiłków. Nasze dzieci mają swoje ulubione - …
Potrzebujemy
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- odrobina mąki
- 2 łyżki mleka
- oliwa do smażenia
- pieprz
- sól
- 1 pęczek koperku
Krok po kroku
- Brokuła podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek.
- Do dużej miski przełożyć brokuły razem z cebulą i czosnkiem.
- Połączyć z jajkiem, mlekiem i mąką (mąki ma być tyle, żeby w konsystencji przypominało ciasto na placki ziemniaczane). Dosypać posiekany koperek. Przyprawić.
- Zmiksować do uzyskania jednolitej (gęstej)masy.
- Nakładać łyżką na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć z obu stron na rumiano.
- Placuszki po usmażeniu mają piękny zielony kolor.