
Są dni kiedy nie chce mi się siedzieć przy garnkach i gotować skomplikowane dania. Wówczas na obiad wjeżdżają po prostu sałatki w różnych postaciach lub dania jednogarnkowe. Tak można sobie ułatwić życie i przygotować szybciej jedzenie, a w dodatku zjeść zdrowiej. Tym razem Grześ przygotował oryginalną sałatkę. Co do niej dodał – sprawdźcie sami na blogu.
Sałatka z kaszą pęczak i wędzonym łososiem

By 15 marca, 2023
Published:Są dni kiedy nie chce mi się siedzieć przy garnkach i gotować skomplikowane dania. Wówczas na obiad wjeżdżają po …
Potrzebujemy
- 100 g kaszy pęczak
- 100 g łososia wędzonego
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 mała czerwona cebula
- 50 g czarnych oliwek
- 60 g rukoli
- 1/2 bakłażana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie skropić sokiem z cytryny lub octem balsamicznym i posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem
- opcjonalne płatki parmezanu
Krok po kroku
- Kaszę ugotować na półmiękko.
- Bakłażana pokroić na półplastry, lekko osolić i obsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
- Połączyć bakłażana z kaszą.
- Dodać pokrojone suszone pomidory, oliwę i zostawić do ostygnięcia.
- Pokroić cebulę w kostkę, oliwki na połówki i łososia wędzonego na kawałki. Można też dodać zieloną pietruszkę.
- Dodać do kaszy z bakłażanem i pomidorami suszonymi. Wymieszać.
- Dorzucić opłukaną rukolę. Można dosypać płatki parmezanu, świeżo mielony pieprz.
- W zależności od smaku suszonych pomidorów można jeszcze skropić lekko sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.