Dzisiaj już Majówka. Tak niedawno otwieraliśmy szampana i cieszyliśmy się z Nowego Roku, a tu już 1/3 roku za nami. Dziwny to jest czas. Uczymy się żyć w nowej rzeczywistości z koronawirusem i ograniczeniami jakie ta choroba za sobą niesie. Niestety nigdzie dalej nie wybierzemy się, ale na spacer oczywiście tak.
W Krakowie na razie pochmurno i zaraz może spadnie długo oczekiwany deszcz. Za oknem czuć wiosnę. A w domu słychać Polski Top Wszechczasów w radiowej Trójce ( w tym roku będzie aż dwa dni:). W kuchni już są zapachy domowego chleba. Zrobiłam sobie dużą kawę, dzieci podały mi książkę (“Mamo odpocznij sobie”). Taki klimat to ja lubię…
Ponieważ mam taki luźny (nie mylić z leniwym) dzień, postanowiłam upichchcić szybki obiad. I tak powstanie ekspresowy makaron. Przepis znajdziecie poniżej.
A Wy jak spędzacie Majówkę?
Makaron z szynką

By 1 maja, 2020
Published:Dzisiaj już Majówka. Tak niedawno otwieraliśmy szampana i cieszyliśmy się z Nowego Roku, a tu już 1/3 roku za nami. Dziwny to …
Potrzebujemy
- 1/2 opakowania makaronu penne
- 3 ząbki czosnku
- 4- 5 plasterków szynki
- pomidorki koktajlowe
- zielona natka pietruszki ( do dekoracji)
- oliwa do smażenia
- 1 mała śmietana 18%
- 1/3 szklanki wody
- parmezan/dziugas/twardy ser
- czarny pieprz świeżo mielony
Krok po kroku
- Makaron ugotować.
- Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek.
- Dodać szynkę i smażyć 2 minutki.
- Dolać śmietankę, wodę. Podgrzać maksymalnie 4 minutki.
- Dorzucić połówki pomidorków i po chwili makaron.
- Dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku.
- Podawać posypane startym serem i posiekaną natką pietruszki.