Makaron z szynką

Dzisiaj już Majówka. Tak niedawno otwieraliśmy szampana i cieszyliśmy się z Nowego Roku, a tu już 1/3 roku za nami. Dziwny to jest czas. Uczymy się żyć w nowej rzeczywistości z koronawirusem i ograniczeniami jakie ta choroba za sobą niesie. Niestety nigdzie dalej nie wybierzemy się, ale na spacer oczywiście tak.
W Krakowie na razie pochmurno i zaraz może spadnie długo oczekiwany deszcz. Za oknem czuć wiosnę. A w domu słychać Polski Top Wszechczasów w radiowej Trójce ( w tym roku będzie aż dwa dni:). W kuchni już są zapachy domowego chleba. Zrobiłam sobie dużą kawę, dzieci podały mi książkę (“Mamo odpocznij sobie”). Taki klimat to ja lubię…
Ponieważ mam taki luźny (nie mylić z leniwym) dzień, postanowiłam upichchcić szybki obiad. I tak powstanie ekspresowy makaron. Przepis znajdziecie poniżej.
A Wy jak spędzacie Majówkę?

Makaron z szynką

By Gotuj z rodziną Published: 1 maja, 2020

    Dzisiaj już Majówka. Tak niedawno otwieraliśmy szampana i cieszyliśmy się z Nowego Roku, a tu już 1/3 roku za nami. Dziwny to …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Makaron ugotować.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek.
    3. Dodać szynkę i smażyć 2 minutki.
    4. Dolać śmietankę, wodę. Podgrzać maksymalnie 4 minutki.
    5. Dorzucić połówki pomidorków i po chwili makaron.
    6. Dokładnie wymieszać.
    7. Doprawić do smaku.
    8. Podawać posypane startym serem i posiekaną natką pietruszki.

      Komentarze

      komentujących