Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Są genialnym rozwiązaniem jak nie mamy czasu przygotowywać pracochłonnego obiadu. A fajnie zjeść coś dobrego.
Kiedyś Grzegorz przywiózł z wyjazdu pracowego jedną z takich potraw. Było to ratatouille – przysmak prosto z Nicei:) Danie to wygląda jak leczo, ale różni się od niego brakiem mięsnych dodatków. Opiera się na warzywnych składnikach – którymi są bakłażany, cukinia, cebula, pomidory i papryka. Towarzyszy temu duża ilość ziół. Najczęściej są to grillowane warzywa. Ponieważ miałam bardzo mało czasu przygotowałam je z szybkowaru. Wyszło inaczej – ale smakowało świetnie, a warzywa miały idealną chrupkość.
A Wy używacie szybkowar? Do czego go stosujecie?
Ratatouille - wersja ekspresowa
By 13 listopada, 2019
Published:Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Są genialnym rozwiązaniem jak nie mamy czasu przygotowywać pracochłonnego obiadu. A fajnie …
Potrzebujemy
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 6 średnich pieczarek
- 2 pomidory
- 2 cebule
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
- ulubione zioła
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki wody
Krok po kroku
- Pieczarki przekroić na połowki. Posolić. Podsmażyć na maśle do zrumienienia
- Warzywa pokroić na większe kawałki.
- Cukinię lekko zrumienić.
- Wszystko przerzucić do szybkowara.
- Zalać wodą.
- Doprawić pieprzem, solą i ulubionymi ziołami
- Dusić ok. 12 minut od momentu "zassania" szybkowaru.