Ratatouille – wersja ekspresowa

Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Są genialnym rozwiązaniem jak nie mamy czasu przygotowywać pracochłonnego obiadu. A fajnie zjeść coś dobrego.
Kiedyś Grzegorz przywiózł z wyjazdu pracowego jedną z takich potraw. Było to ratatouille – przysmak prosto z Nicei:) Danie to wygląda jak leczo, ale różni się od niego brakiem mięsnych dodatków. Opiera się na warzywnych składnikach – którymi są bakłażany, cukinia, cebula, pomidory i papryka. Towarzyszy temu duża ilość ziół. Najczęściej są to grillowane warzywa. Ponieważ miałam bardzo mało czasu przygotowałam je z szybkowaru. Wyszło inaczej – ale smakowało świetnie, a warzywa miały idealną chrupkość.
A Wy używacie szybkowar? Do czego go stosujecie?

Ratatouille - wersja ekspresowa

By Gotuj z rodziną Published: 13 listopada, 2019

    Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Są genialnym rozwiązaniem jak nie mamy czasu przygotowywać pracochłonnego obiadu. A fajnie …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Pieczarki przekroić na połowki. Posolić. Podsmażyć na maśle do zrumienienia
    2. Warzywa pokroić na większe kawałki.
    3. Cukinię lekko zrumienić.
    4. Wszystko przerzucić do szybkowara.
    5. Zalać wodą.
    6. Doprawić pieprzem, solą i ulubionymi ziołami
    7. Dusić ok. 12 minut od momentu "zassania" szybkowaru.

      Komentarze

      komentujących