Pulpety pieczone

Mamy już 2022 rok. Tak niedawno zmieniałam kalendarz, a tu już trzeba szykować nowy. Nie wiem kiedy ten okres zleciał. Ale może dlatego, że jak człowiek ma dużo zajęć to mu biegnie szybciej? Nie mam pojęcia.
Ciekawe co się teraz wydarzy. Mam nadzieję, że będzie lepiej niż było. Czas pokaże…Postanowień i planów jest mnóstwo – zarówno domowych, kulinarnych, podróżniczych i czytelniczych.
A jak u Was? Macie już postanowienia? A może wcale nie planujecie?

W tym roku obiecałam sobie większą regularność na blogu i liczę, że uda mi się ten cel zrealizować. Bardzo bym chciała. Dlatego już dzisiaj dzielę się z Wami pierwszym noworocznym przepisem – pulpeciki. Są one szybkie w wykonaniu (u mnie w całości łącznie z formowaniem i przyprawianiem robiły dzieci 🙂 ), a także zdrowsze, bo ich się nie smaży tylko piecze. Zapraszam do przygotowania ich w taki sposób i podzielenia się opiniami w komentarzach.


Pulpety pieczone

By Gotuj z rodziną Published: 3 stycznia, 2022

    Mamy już 2022 rok. Tak niedawno zmieniałam kalendarz, a tu już trzeba szykować nowy. Nie wiem kiedy ten okres zleciał. Ale …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Seler naciowy pokroić.
    2. Dodać do mięsa mielonego.
    3. Dorzucić posiekany czosnek i posiekaną natkę pietruszki. .
    4. Marchewkę i cukinię zetrzeć. Dosypać bułkę tartą.
    5. Wszystkie składniki połączyć.
    6. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
    7. Formować okrągłe pulpeciki (fajnie do tego sprawdzi się łyżka do lodów). Jak ktoś lubi może obtoczyć lekko w mące/ dodać jajko lub olej do sklejenia - ale nie jest to moim zdaniem konieczne.
    8. Przekładać na podłużną formę.
    9. Piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni (zajmuje to ok. 15- 20 minut).

      Komentarze

      komentujących