Ciasto winogronowe z mąki razowej

Za oknem czuć zimę.  Ochłodziło się, temperatura spadła poniżej 10 stopni w dzień. Mam nadzieję, że to tylko przejściowe i powróci nasza piękna polska złota jesień.  A dni są już coraz krótsze i jeszcze ta jutrzejsza zmiana czasu. Ale za to czasu na eksperymentowanie w kuchni będę mieć więcej.

Dzisiejszy ranek spędziliśmy razem z Karolinką i Krzysiem. Nie ma nic piękniejszego niż wspólne śniadanie z ukochanymi osobami. Grześ wychodził później do pracy, więc czasu mieliśmy więcej. Siedzieliśmy, rozmawialiśmy. Sielanka. Postanowiłam nam upiec coś zdrowego i pożywnego.

W domu zawsze mamy mąkę razową i oliwę. A ponieważ były jeszcze winogrona z działki, powstało ciasto winogronowe z mąki razowej.

Ciasto winogronowe z mąki razowej

By gotujzrodzina Published: 24 października, 2014

    Za oknem czuć zimę.  Ochłodziło się, temperatura spadła poniżej 10 stopni w dzień. Mam nadzieję, że to tylko przejściowe i …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Winogrona umyć i oczyścić. Zostawić na sitku do przeschnięcia. Nie obierać ich ani nie wypestkowywać !
    2. Masło rozpuścić.
    3. Jajka z oliwą, masłem i cukrem ubić mikserem. Powoli dolewać mleko (w temperaturze pokojowej).
    4. Mąkę przesiać i połączyć ją z proszkiem do pieczenia.
    5. Delikatnie wymieszać ją razem z masą jajeczną. Powinno to się zrobić łyżką, a ciasto powinno mieć lekkie grudki.
    6. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
    7. Wlać ciasto.
    8. Powkładać ciasno winogrona tak, żeby nie było żadnych pustych miejsc.
    9. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz