Za oknem czuć zimę. Ochłodziło się, temperatura spadła poniżej 10 stopni w dzień. Mam nadzieję, że to tylko przejściowe i powróci nasza piękna polska złota jesień. A dni są już coraz krótsze i jeszcze ta jutrzejsza zmiana czasu. Ale za to czasu na eksperymentowanie w kuchni będę mieć więcej.
Dzisiejszy ranek spędziliśmy razem z Karolinką i Krzysiem. Nie ma nic piękniejszego niż wspólne śniadanie z ukochanymi osobami. Grześ wychodził później do pracy, więc czasu mieliśmy więcej. Siedzieliśmy, rozmawialiśmy. Sielanka. Postanowiłam nam upiec coś zdrowego i pożywnego.
W domu zawsze mamy mąkę razową i oliwę. A ponieważ były jeszcze winogrona z działki, powstało ciasto winogronowe z mąki razowej.
Ciasto winogronowe z mąki razowej
By 24 października, 2014
Published:Za oknem czuć zimę. Ochłodziło się, temperatura spadła poniżej 10 stopni w dzień. Mam nadzieję, że to tylko przejściowe i …
Potrzebujemy
- 250 g mąki pszennej razowej lub innej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 g brązowego cukru
- 70 ml oliwy z oliwek
- 30 g masła
- 60 ml mleka
- 500 g ciemnych winogron chodzi o te małe, drobne
Krok po kroku
- Winogrona umyć i oczyścić. Zostawić na sitku do przeschnięcia. Nie obierać ich ani nie wypestkowywać !
- Masło rozpuścić.
- Jajka z oliwą, masłem i cukrem ubić mikserem. Powoli dolewać mleko (w temperaturze pokojowej).
- Mąkę przesiać i połączyć ją z proszkiem do pieczenia.
- Delikatnie wymieszać ją razem z masą jajeczną. Powinno to się zrobić łyżką, a ciasto powinno mieć lekkie grudki.
- Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
- Wlać ciasto.
- Powkładać ciasno winogrona tak, żeby nie było żadnych pustych miejsc.
- Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni