Od dzisiaj na blogu można znaleźć nowy dział – niezbędnik. Znajdą się w nim podstawowe przepisy, które przydadzą się każdej osobie zaczynającej swoją przygodę z gotowaniem. Te porady mogą być doskonałym uzupełnim przepisów zamieszczanych na blogu…
Wywar jarzynowy
By 14 sierpnia, 2015
Published:Od dzisiaj na blogu można znaleźć nowy dział - niezbędnik. Znajdą się w nim podstawowe przepisy, które przydadzą się każdej …
Potrzebujemy
- 30 dag włoszczyzny (kawałek kapusty włoskiej, pietruszka,marchewka, seler, 1/2 pora)
- 1/2 cebuli
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- 6 szklanek wody
Krok po kroku
- Warzywa korzeniowe pokroić i włożyć do gorącej wody ( 6 szklanek), osolić, zagotować pod przykryciem na silnym ogniu.
- Cebulę dodać do wywaru
- Gdy warzywa będą półmiękkie, dodać umytą kapustę (nie do każdej zupy) oraz umyty por
- Przyprawić.
- Miękkie warzywa odcedzić, rozdrobnić, włożyć do zupy.
- Do zup jarzynowych, ziemniaczanych, krupników można włoszczyznę rozdrobnić przed włożeniem do zupy.