Jajka faszerowane na ciepło to jeden z przepisów z mojego rodzinnego domu. Wtedy przygotowywała je moja mama. Spróbowałam je zrobić u siebie i…nie spotkały się z wielkim entuzjazmem ze strony Grzesia. “Bo kto widział jeść jajka w skorupkach..” – stwierdził. Ale nie poddałam się i zrobiłam ponownie.
Jajka faszerowane "w skorupkach"
By 21 marca, 2017
Published:Jajka faszerowane na ciepło to jeden z przepisów z mojego rodzinnego domu. Wtedy przygotowywała je moja mama. Spróbowałam je …
Potrzebujemy
- 5 jajek
- 1 wiązka szczypiorku
- 3 łyżeczki śmietany
- pieprz
- sól
- olej/masło do smażenia
- bułka tarta
Krok po kroku
- Jajka ugotować na twardo. Przestudzić.
- Każde z nich poprzekrawać na połówki.
- Zawartość przełożyć do dużej miski, uważając by nie uszkodzić skorupki (będzie ona służyć do nadziewania).
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Jajka przyprawić do smaku.
- Rozdrobnić je w blenderze..malakserze lub widelcem.
- Dodać śmietanę i szczypiorek.
- Wymieszać.
- Skorupki wypełnić delikatnie farszem.
- Jak ktoś lubi, może podsypać bułką tartą.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu - farszem do dołu (aż będą rumiane),