Czas biegnie tak szybko, że ani się człowiek obejrzał i minęły Mikołajki. Jeszcze chwila moment i będzie Boże Narodzenie.
U mnie jednym z przysmaków jest piernik spod ławy . Ciasto przygotowuję już 11 listopada. Leżakuje ono aż do tygodnia przedświątecznego i wtedy je piekę.
A Wy macie jakieś ulubione przysmaki, które robicie tylko na ten jeden jedyny czas w roku?
Piernik świąteczny - spod ławy
By 7 grudnia, 2019
Published:Czas biegnie tak szybko, że ani się człowiek obejrzał i minęły Mikołajki. Jeszcze chwila moment i będzie Boże Narodzenie. U …
Potrzebujemy
- 500 g miodu
- 1.5 szklanki cukru pudru
- 250 g masła
- 3 jajka
- 1 kg mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 torebki przyprawy do piernika
Krok po kroku
- Miód, cukier i masło stopniowo podgrzać. Doprowadzić do wrzenia.
- Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.
- Do wystudzonej masy dodać sodę rozpuszczoną w mleku, mąkę, jajka, sól i przyprawę do piernika
- Ciasto starannie wyrobić, uważając bo robią się grudki, które potem trudo jest usunąć. Wyrobione ciasto jest dosyć luźne, ale nie należy się tym przejmować, bo po leżakowaniu w zimie stężeje i da się łatwo wałkować (tylko trzeba je podsypywać mąką).
- Przełożyć do kamionkowego garnka (jeśli nie macie takiego, to można ostatecznie użyć innego naczynia) i przykryć ściereczką.
- Odstawić w zimne miejsce (np. na balkon) na 5 - 6 tygodni.
- Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować na pół centymetra.
- Przełożyć (pojedynczo) do blaszki prostokątnej, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
- Piec na tydzień przed świętami w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-20 minut. Piernik szybko rośnie - zazwyczaj podwaja swoją objętość.
- Wystudzone placki przekładać powidłami śliwkowymi. Przykryć i równomiernie obciążyć.
- Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce.
- Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.