Kasza w kuchni to jedna z rzeczy, która gości w moich obiadach co tydzień. Staram się, żeby za każdym razem przygotować ją w inny sposób – a to jako dodatek do potrawy, a to jako samodzielnie danie.
Bardzo lubię kaszotto i dlatego dzisiaj proponuję jedno z naszych ulubionych*.
* danie inspirowane przepisem z www. kwestiasmaku.com
Kaszotto z mięsem mielonym, cukinią i fasolką szparagową

By 5 marca, 2018
Published:Kasza w kuchni to jedna z rzeczy, która gości w moich obiadach co tydzień. Staram się, żeby za każdym razem przygotować ją w …
Potrzebujemy
- 3 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki kaszy pęczak
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 250 g mięsa mielonego
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (nie z kostki!)
- 250 g fasolki szparagowej
- 1 cukinia
- pieprz biały
- sól
Krok po kroku
Na dużą patelnię wlać łyżkę oliwy i wsypać kaszę pęczak. Chwilę podsmażyć.
- Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Zeszklić mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut. Połączyć z oregano.
- Przesunąć kaszę z cebulą na brzeg patelni. W to miejsce wlać pozostałą oliwę i dorzucić mięso mielone. Lekko posolić. Obsmażyć ok. 7 minut mieszając.
- W tym czasie składniki z patelni przemieszać.
- Wymieszać kaszę z mięsem.
- Dolać gorący bulion.
- Doprawić i zagotować.
- Gotować pod przykryciem przez 20 minut.
- Fasolkę pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w kostkę. Dorzucić do mięsa z kaszą. Dokładnie wymieszać.
- Gotować pod przykryciem ok. 7 minut (w tym czasie raz przemieszać)
- Podawać gorące - można posypać szczypiorkiem.