Błyskawiczne brownie z filiżanki

Są takie dni, kiedy lubię zjeść kawałek dobrego ciasta albo inną słodkość. Zdarza się to może kilka razy w miesiącu. Ograniczam ilość kupowanych słodyczy w zasadzie do kupienia czekolady – ale czasami i nawet jej nie kupuję, bo dostaję. Tak – dostaję w podziękowaniu bo oddaję honorowo krew i to od wielu lat:) Kiedy żyła moja babcia, niejednokrotnie dawałam jej czekolady, bo u mnie by one mogły być i być w lodówce, a wiedziałam, że za kilka tygodni przyniosę kolejne tabliczki.
Teraz staram się wykorzystywać je do różnych wypieków czy deserów.
Jednym z takich ciast do którego daję czekoladę jest ciasto czekoladowe. Tym razem nie chciałam piec specjalnie placka mimo iż wiedziałam, że zniknie błyskawicznie, a miałam ochotę na fajny deser. Stwierdziłam, że zrobię “oszukiwane” brownie.
Macie ochotę spróbować?

Błyskawiczne brownie z filiżanki

By Gotuj z rodziną Published: 6 marca, 2019

    Są takie dni, kiedy lubię zjeść kawałek dobrego ciasta albo inną słodkość. Zdarza się to może kilka razy w miesiącu. …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Masło rozpuścić.
    2. Przełożyć do miski.
    3. Dodać mleko, cukier, mąkę i kakao.
    4. Dokładnie wymieszać.
    5. Ciasto połączyć z malinami (świeżymi lub mrożonymi).
    6. Przełożyć do większego kubeczka lub filiżanki
    7. Włożyć do kuchenki mikrofalowej i piec ok. 1- 1.5 minuty (trzeba wyczuć moment bo pieczone zbyt długo - będzie suche, pieczone zbyt krótko - będzie surowe).

      Komentarze

      komentujących