Wiosna w pełni chociaż niezbyt pogoda na to wskazuje. Dopiero przed paroma dniami zakwitł mój ukochany bez. I do tego jest temperatura poniżej 20 stopni (w nocy spada nawet do 6). Ale jak wiosna to i przysmaki z nią związane.
Wybrałam się więc na Stary Kleparz (dla osób które nie są z Krakowa – to taki plac targowy w samym centrum Krakowa) w poszukiwaniu inspiracji na obiad. I od razu na swoim ulubionym straganie zobaczyłam czosnek niedźwiedzi. To pierwsza w zupełności naturalna nowalijka, która pojawia się już pod koniec marca (ja nie miałam czasu, żeby wcześniej pojechać po niego, a jest naprawdę przepyszny !). Już nie wspomnę, że to prawdziwa bomba witaminowa ( o właściwościach pisałam kiedyś na blogu – wrzucę dla chętnych link: http://gotujzrodzina.pl/2018/05/02/czosnek-niedzwiedzi-wlasciwosci/.
Robiłam już kiedyś z niego zupę – http://gotujzrodzina.pl/2020/05/23/zupa-z-czosnku-niedzwiedziego/, ciekawą sałatkę – http://gotujzrodzina.pl/2018/05/05/salatka-wiosenna-z-czosnkiem-niedzwiedzim/ czy też pesto – http://gotujzrodzina.pl/2018/05/03/pesto-z-czosnku-niedzwiedziego/, a także dodawałam do gulaszu
http://gotujzrodzina.pl/2018/05/09/gulasz-wolowy-z-szybkowaru-z-czosnkiem-niedzwiedzim/.
Tym razem powstało błyskawiczne danie z jego użyciem. Przepis jest nieskomplikowany (jest już na blogu). Ma tylko jedną “wadę” – błyskawicznie znika z talerzy.
A Wy co już zrobiliście z nowalijek? Opowiedzcie proszę o tym w komentarzach.
Makaron z czosnkiem niedźwiedzim
By 24 maja, 2021
Published:Wiosna w pełni chociaż niezbyt pogoda na to wskazuje. Dopiero przed paroma dniami zakwitł mój ukochany bez. I do tego jest …
Potrzebujemy
- 100 g makaronu rurki
- 1 pęczek świeżego czosnku niedźwiedziego
- oliwa
- parmezan lub inny twardy ser
- sól
Krok po kroku
- Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.
- W tym czasie posiekać czosnek niedźwiedzi i zetrzeć parmezan.
- Ugotowany makaron przełożyć na talerz. Posypać czosnkiem niedźwiedzim i startym serem.
- Polać odrobiną oliwy.