W Małopolsce zaczęły się ferie zimowe. Na razie śniegu jest jak na lekarstwo, więc muszą wystarczać inne rozrywki niż białe szaleństwo. Chwilowo spędzamy je w domu, ale nie narzekamy na nudę. Bo od czego jest pójście do teatru czy na basen, czytanie książek, granie w planszówki (macie ulubione?) czy inne przyjemności. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie i na pewno gdzieś się jeszcze wybierzemy.
Dzisiejsze popołudnie spędziliśmy na przygotowywaniu jednego z naszych ulubionych podwieczorków. Nie znam dziecka, które go nie lubi. A tym deserem są gofry:) Tym razem dodałam do nich jeden tajemniczy składnik. Chcecie wiedzieć jaki – sprawdźcie na blogu, bo przepis już jest.
A Wy lubicie gofry? Macie jakieś inne przepisy? Podzielcie się w komentarzach.
Lekkie gofry z białym serem
By 18 stycznia, 2022
Published:W Małopolsce zaczęły się ferie zimowe. Na razie śniegu jest jak na lekarstwo, więc muszą wystarczać inne rozrywki …
Potrzebujemy
- 125 g białego sera
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1.5 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ulubione dodatki np. owoce, cukier puder, bita śmietana, jogurt
Krok po kroku
- Biały ser mieszamy razem z żółtkami. Dosypać do tego cukier i dolać mleko oraz olej.
- Zmiksować na gładko.
- Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą twarogową.
- Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
- Delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami.
- Gofrownicę porządnie rozgrzać (jeśli dobrze ją rozgrzejemy, to gofry naprawdę wyjdą chrupiące). Nakładać 1-2 łyżki ciasta. Smażyć.