Lekkie gofry z białym serem

W Małopolsce zaczęły się ferie zimowe. Na razie śniegu jest jak na lekarstwo, więc muszą wystarczać inne rozrywki niż białe szaleństwo. Chwilowo spędzamy je w domu, ale nie narzekamy na nudę. Bo od czego jest pójście do teatru czy na basen, czytanie książek, granie w planszówki (macie ulubione?) czy inne przyjemności. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie i na pewno gdzieś się jeszcze wybierzemy.

Dzisiejsze popołudnie spędziliśmy na przygotowywaniu jednego z naszych ulubionych podwieczorków. Nie znam dziecka, które go nie lubi. A tym deserem są gofry:) Tym razem dodałam do nich jeden tajemniczy składnik. Chcecie wiedzieć jaki – sprawdźcie na blogu, bo przepis już jest.

A Wy lubicie gofry? Macie jakieś inne przepisy? Podzielcie się w komentarzach.

Lekkie gofry z białym serem

By Gotuj z rodziną Published: 18 stycznia, 2022

    W Małopolsce zaczęły się ferie zimowe. Na razie śniegu jest jak na lekarstwo, więc muszą wystarczać inne rozrywki …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Biały ser mieszamy razem z żółtkami. Dosypać do tego cukier i dolać mleko oraz olej.
    2. Zmiksować na gładko.
    3. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą twarogową.
    4. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
    5. Delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami.
    6. Gofrownicę porządnie rozgrzać (jeśli dobrze ją rozgrzejemy, to gofry naprawdę wyjdą chrupiące). Nakładać 1-2 łyżki ciasta. Smażyć.

      Komentarze

      komentujących