Rzym to moje ukochane miasto. Byłam tam kilka razy i mogłabym tam spędzać każde wakacje.
Podczas ostatniego pobytu żywiliśmy się tradycyjną włoską kuchnią. Jedliśmy różne wariacje makaronów
(np. penne, carbonara, z małżami, bolognese, cannelloni, tagiatelle), pizze,gnochi,desery.
Jednym z takich przysmaków była panna cotta.
Panna cotta to deser z północnych Włoch (najczęściej z regionów Emilia – Romania, Piemont, Toskania). Śmietana jest podgrzewana razem z żelatyną i różnymi dodatkami (wanilia, mus owocowy, skórka cytrynowa). Następnie masę wylewa się do okrągłej foremki. Kiedy wystygnie,babeczkę wykłada się do góry dnem i przyozdabia świeżymi owocami oraz listkami mięty.
Ponieważ panują upały na zewnątrz, taki włoski deser* będzie akurat…
*przepis inspirowany Kwestią smaku
Panna cotta waniliowo - malinowa
By 6 sierpnia, 2017
Published:Rzym to moje ukochane miasto. Byłam tam kilka razy i mogłabym tam spędzać każde wakacje. Podczas ostatniego pobytu żywiliśmy …
Potrzebujemy
- 250 ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/laska wanilii
- 250 ml śmietanki kremówki
- 80 g cukru
- 250 g malin
Krok po kroku
- Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.
- Wanilię przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
- Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier i wanilię.
- Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia.
- Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
- Mieszankę wlać do 6 kubeczków. Odstawić do wystudzenia.
- Po ostudzeniu naczynia przykryć i wstawić do zamrażarki do stężenia.
- Podawać z malinami i musem malinowym.