Panna cotta waniliowo – malinowa

Rzym to moje ukochane miasto. Byłam tam kilka razy i mogłabym tam spędzać każde wakacje.
Podczas ostatniego pobytu żywiliśmy się tradycyjną włoską kuchnią. Jedliśmy różne wariacje makaronów
(np. penne, carbonara, z małżami, bolognese, cannelloni, tagiatelle), pizze,gnochi,desery.
Jednym z takich przysmaków była panna cotta.
Panna cotta to deser z północnych Włoch (najczęściej z regionów Emilia – Romania, Piemont, Toskania). Śmietana jest podgrzewana razem z żelatyną i różnymi dodatkami (wanilia, mus owocowy, skórka cytrynowa). Następnie masę wylewa się do okrągłej foremki. Kiedy wystygnie,babeczkę wykłada się do góry dnem i przyozdabia świeżymi owocami oraz listkami mięty.
Ponieważ panują upały na zewnątrz, taki włoski deser* będzie akurat…

*przepis inspirowany Kwestią smaku

Panna cotta waniliowo - malinowa

By Gotuj z rodziną Published: 6 sierpnia, 2017

    Rzym to moje ukochane miasto. Byłam tam kilka razy i mogłabym tam spędzać każde wakacje. Podczas ostatniego pobytu żywiliśmy …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.
    2. Wanilię przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
    3. Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier i wanilię.
    4. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia.
    5. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
    6. Mieszankę wlać do 6 kubeczków. Odstawić do wystudzenia.
    7. Po ostudzeniu naczynia przykryć i wstawić do zamrażarki do stężenia.
    8. Podawać z malinami i musem malinowym.

      Komentarze

      komentujących