Kruche ciasteczka żurawinowe

Dawno mnie nie było na blogu. Na szczęście o mnie nie zapomnieliście, co daliście wyraz w Waszych wiadomościach. Dziękuję, że jesteście ! Dopytywaliście co u nas, dlaczego nie ma nowych przepisów, bo lubicie czytać i próbować nasze smakołyki.
Prawda jest taka, że od wakacji przybyło mi jeszcze więcej obowiązków. Nie wyrabiałam (i nie wyrabiam dalej) z wieloma czynnościami i trzeba było coś odłożyć, coś zawiesić, z innych rzeczy zrezygnować. Nie chciałabym wchodzić w szczegóły, ale naprawdę nie było to wszystko łatwe.
Na szczęście miałam obok siebie dwie wspaniałe osoby. Tak Kasia G.N i Agnieszka C. . – to o Was:) Gdyby nie Wy i Wasze wsparcie nie dałabym rady udźwignąć tego wszystkiego. Dziękuję, że mam Was i mogę na Was liczyć:)
Teraz ciągle jest dużo za dużo tego wszystkiego, ale może będzie lepiej…
Na poprawę nastroju postanowiłam z dziećmi upiec ciasteczka żurawinowe. Są pyszne, kruche i rozpływają się w ustach. Akurat pasują w takie grudniowe zimowe popołudnie. Zapraszam do spróbowania:)

Kruche ciasteczka żurawinowe

By Gotuj z rodziną Published: 13 grudnia, 2021

    Dawno mnie nie było na blogu. Na szczęście o mnie nie zapomnieliście, co daliście wyraz w Waszych wiadomościach. …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Masło zmiksować z cukrami tak, żeby powstała jasna masa. Dodać mleko, sól i powoli dosypywać mąkę.
    2. Dokładnie zmiksować. Dorzucić żurawinę i orzechy. Lekko przemieszać.
    3. Z ciasta uformować podłużne wałki. Każdy posmarować wodą i obtoczyć kokosem.
    4. Szczelnie owinąć folią.
    5. Przełożyć do schłodzenia do lodówki na przynajmniej 120 minut.
    6. Po tym czasie kroić grubsze plasterki (ok. 5 mm), kłaść na blaszce do pieczenia.
    7. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do zrumienienia się brzegów).

      Komentarze

      komentujących