Farsz kapuściano – grzybowy (do uszek, pierogów)

Z farszem kapuściano – grzybowym wiążą się wspomnienia. Gdy z bratem byliśmy młodsi, najczęściej spędzaliśmy Wigilie u babci – mamy mojej mamy. Moja mama zawsze przygotowywała pierogi z kapustą i grzybami. Robiła je tylko ten jeden jedyny raz do roku. My oczywiście pomagaliśmy w przygotowaniu – zazwyczaj wyglądało to tak, że mama lepiła pierogi, a my podjadaliśmy farsz. Smakował on tak inaczej – świątecznie. Teraz kiedy sama jestem mamą, spróbowałam odtworzyć ten smak.

Farsz kapuściano - grzybowy (do uszek, pierogów)

By Gotuj z rodziną Published: 14 grudnia, 2016

    Z farszem kapuściano - grzybowym wiążą się wspomnienia. Gdy z bratem byliśmy młodsi, najczęściej spędzaliśmy Wigilie u …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Grzyby namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Odcisnąć. Zmielić w maszynce do mięsa lub pokroić na drobne kawałeczki.
    2. Kapustę pokroić podobnie jak kapustę i zalać posolonym wrzątkiem. Gotować do miękkości ok. pół godziny.
    3. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju.
    4. Jak cebula będzie złota, dodać grzyby i podsmażyć, aż zmiękną.
    5. Dorzucić dobrze odciśniętą kapustę, pieprz i sól (lepiej mocniej przyprawić). Jeszcze chwilę smażyć.
    6. Cały farsz zmielić w maszynce do mięsa - do uzyskania gładkiej konsystencji.
    7. Farsz doskonale pasuje do: pierogów, pasztecików,, uszek i krokietów.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz