Z farszem kapuściano – grzybowym wiążą się wspomnienia. Gdy z bratem byliśmy młodsi, najczęściej spędzaliśmy Wigilie u babci – mamy mojej mamy. Moja mama zawsze przygotowywała pierogi z kapustą i grzybami. Robiła je tylko ten jeden jedyny raz do roku. My oczywiście pomagaliśmy w przygotowaniu – zazwyczaj wyglądało to tak, że mama lepiła pierogi, a my podjadaliśmy farsz. Smakował on tak inaczej – świątecznie. Teraz kiedy sama jestem mamą, spróbowałam odtworzyć ten smak.
Farsz kapuściano - grzybowy (do uszek, pierogów)

By 14 grudnia, 2016
Published:Z farszem kapuściano - grzybowym wiążą się wspomnienia. Gdy z bratem byliśmy młodsi, najczęściej spędzaliśmy Wigilie u …
Potrzebujemy
- 500 g kapusty (białej lub kiszonej - jak kto lubi)
- 50 g grzybów (w przypadku gdy paszteciki będą jadły dzieci - pieczarki)
- 2 cebule pokrojone w kosteczkę
- pieprz
- sól
- olej
Krok po kroku
Grzyby namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Odcisnąć. Zmielić w maszynce do mięsa lub pokroić na drobne kawałeczki.
- Kapustę pokroić podobnie jak kapustę i zalać posolonym wrzątkiem. Gotować do miękkości ok. pół godziny.
- Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju.
- Jak cebula będzie złota, dodać grzyby i podsmażyć, aż zmiękną.
- Dorzucić dobrze odciśniętą kapustę, pieprz i sól (lepiej mocniej przyprawić). Jeszcze chwilę smażyć.
- Cały farsz zmielić w maszynce do mięsa - do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Farsz doskonale pasuje do: pierogów, pasztecików,, uszek i krokietów.