Kompot z rabarbaru

Od kilku dni panują upały. W tym czasie pragnienie najlepiej gasi woda, mrożona herbata, soki warzywne i owocowe (świeżo wyciskane),a także kompoty. Ponieważ mamy jeszcze sezon na rabarbar pierwsze zrobiłam ten ostatni.

Kompot z rabarbaru

By gotujzrodzina Published: 9 czerwca, 2014

    Od kilku dni panują upały. W tym czasie pragnienie najlepiej gasi woda, mrożona herbata, soki warzywne i owocowe (świeżo …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Rabarbar umyć, odciąć liście i wyrzucić, łodygi pokroić na 1 cm kawałki.
    2. Do garnka wsypać cukier i rozprowadzić go po dnie. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty lub do czasu aż zacznie brązowieć.Wówczas wrzucić rabarbar i wymieszać.
    3. Początkowo, po dodaniu rabarbaru cukier zbije się w grudki, ale z czasem jak rabarbar będzie puszczał sok, zbrylony cukier zacznie się roztapiać.
    4. Smażyć tak przez około 2 - 3 minuty.
    5. Wlać wodę i zagotować.
    6. Zmniejszyć ogień, dodać wanilię i gotować przez około 2 - 3 minuty aż rabarbar zmięknie.
    7. Na koniec dodać sok z cytryny.
    8. Odstawić na kilka minut, następnie przecedzić przez sitko do czystego dzbanka.
    9. Rabarbar na sitku docisnąć łyżką, tak aby jak najwięcej wyciśniętego soku znalazło się w kompocie.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz