Od kilku dni panują upały. W tym czasie pragnienie najlepiej gasi woda, mrożona herbata, soki warzywne i owocowe (świeżo wyciskane),a także kompoty. Ponieważ mamy jeszcze sezon na rabarbar pierwsze zrobiłam ten ostatni.
Kompot z rabarbaru

By 9 czerwca, 2014
Published:Od kilku dni panują upały. W tym czasie pragnienie najlepiej gasi woda, mrożona herbata, soki warzywne i owocowe (świeżo …
Potrzebujemy
- 300 g rabarbaru
- 1 litr wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią)
- 1 łyżka soku z cytryny
Krok po kroku
- Rabarbar umyć, odciąć liście i wyrzucić, łodygi pokroić na 1 cm kawałki.
- Do garnka wsypać cukier i rozprowadzić go po dnie. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty lub do czasu aż zacznie brązowieć.Wówczas wrzucić rabarbar i wymieszać.
- Początkowo, po dodaniu rabarbaru cukier zbije się w grudki, ale z czasem jak rabarbar będzie puszczał sok, zbrylony cukier zacznie się roztapiać.
- Smażyć tak przez około 2 - 3 minuty.
- Wlać wodę i zagotować.
- Zmniejszyć ogień, dodać wanilię i gotować przez około 2 - 3 minuty aż rabarbar zmięknie.
- Na koniec dodać sok z cytryny.
- Odstawić na kilka minut, następnie przecedzić przez sitko do czystego dzbanka.
- Rabarbar na sitku docisnąć łyżką, tak aby jak najwięcej wyciśniętego soku znalazło się w kompocie.