Kisiel z jeżyn

Wiele razy mówiłam Wam o potrawach mojej babci. Niestety kulinarne wspomnienia mam tylko z babcią Wandą, bo babcia Stefa zmarła tydzień przed moimi dziesiątymi urodzinami. Tym razem przygotowałam kisiel z jeżyn- babcia często robiła nam go w lecie jak były sezonowe owoce. Jest on banalny w przygotowaniu przez każdego.

Kisiel z jeżyn

By Gotuj z rodziną Published: 17 sierpnia, 2023

    Wiele razy mówiłam Wam o potrawach mojej babci. Niestety kulinarne wspomnienia mam tylko z babcią Wandą, bo babcia Stefa …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Jeżyny umyć i zagotować z szklanką wody i cukrem przez 5 minut (na małym ogniu).
    2. Do połowy szklanki wody wsypać mąkę ziemniaczaną.
    3. Wymieszać.
    4. Wlać do garnka z owocami.
    5. Wymieszać aż kisiel będzie gęsty.
    6. Przelewać do miseczek.
    7. Podawać schłodzony - najlepiej z kremem waniliowym (przepis macie tutaj https://gotujzrodzina.pl/krem-waniliowy/).

      Komentarze

      komentujących