Wiele razy mówiłam Wam o potrawach mojej babci. Niestety kulinarne wspomnienia mam tylko z babcią Wandą, bo babcia Stefa zmarła tydzień przed moimi dziesiątymi urodzinami. Tym razem przygotowałam kisiel z jeżyn- babcia często robiła nam go w lecie jak były sezonowe owoce. Jest on banalny w przygotowaniu przez każdego.
Kisiel z jeżyn
By 17 sierpnia, 2023
Published:Wiele razy mówiłam Wam o potrawach mojej babci. Niestety kulinarne wspomnienia mam tylko z babcią Wandą, bo babcia Stefa …
Potrzebujemy
- jeżyny (najlepsze są takie zbierane samodzielnie)
- 1.5 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krok po kroku
- Jeżyny umyć i zagotować z szklanką wody i cukrem przez 5 minut (na małym ogniu).
- Do połowy szklanki wody wsypać mąkę ziemniaczaną.
- Wymieszać.
- Wlać do garnka z owocami.
- Wymieszać aż kisiel będzie gęsty.
- Przelewać do miseczek.
- Podawać schłodzony - najlepiej z kremem waniliowym (przepis macie tutaj https://gotujzrodzina.pl/krem-waniliowy/).