Lubię dni, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć. Staram się wtedy celebrować je również w kuchni. Kiedy mam więcej czasu, robię bardziej wymyślne śniadania. A jaki początek dnia – to taki cały dzień, więc obmyślam co by moim najbliższym smakowało.
Ponieważ dzisiaj nigdzie rano nie wychodziliśmy, zaserwowałam im jogurtowe placuszki z truskawkami.
A Wy robicie placuszki na śniadanie?
Podzielcie się propozycjami w komentarzach:)
Jogurtowe puszyste placuszki z truskawkami

By 23 lutego, 2019
Published:Lubię dni, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć. Staram się wtedy celebrować je również w kuchni. Kiedy mam więcej czasu, …
Potrzebujemy
- 250 g jogurtu naturalnego (ja dałam grecki)
- 2 jaja
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru
- 1.5 szklanki mąki pszennej przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- truskawki (świeże lub mrożone)
Krok po kroku
W miseczce zmiksować jogurt, jajka i masło.
- Połączyć z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- Zmiksować na gładką i jednolitą masę.
- Nova rozgrzanej patelni nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując przerwy.
- Smażyć, aż urosną i się zrumienią.
- W połowie smażenia (gdy placuszki urosną), powkładać plasterki truskawek.
- Wtedy placuszki odwrócić .
- Smażyć do zrumienienia.