Kotleciki kaszowo - jajeczne

By 18 sierpnia, 2017
Published:Potrzebujemy
- 6 jajek
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- sól
- biały pieprz
- 1 pęczek koperku posiekanego
- 1 pęczek szczy
- 1 łyżka bułki tartej
- olej/masło klarowane do smażenia
- bułka tarta do panierki
Krok po kroku
Kaszę jaglaną przesypać na sitko i przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Odcedzić dokładnie i ugotować pod przykryciem przez kwadrans (do miękkości kaszy).
- Pięć jajek ugotować na twardo. Po ugotowaniu ostudzić je w zimnej wodzie.
- Kaszę i ugotowane jajka przełożyć do miski od blendera
- Dodać surowe jajko, przyprawy, łyżkę bułki i posiekaną zieleninę.
- Zblendować (można to też zrobić widelcem).
- Z powstałej masy formować kotleciki. Każdego obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane.