Za oknem spadły temperatury. Jeszcze kilka dni temu chodziliśmy w podkoszulkach z krótkim rękawem, świeciło słońce, temperatura zbliżała się do 20 stopni. Nie pamiętam tak pięknego października. A teraz już jest zimno. Na szczęście w mojej kuchni nadal jest pogodnie. Robię dużo ciepłych kolorowych dań. Jednym z takich potraw jest risotto z dynią, kolendrą i pieczarkami.
A Wy macie jakieś typowe jesienne przysmaki? Podzielcie się inspiracjami.
Jesienne risotto z dynią, kolendrą i pieczarkami
By 28 października, 2019
Published:Za oknem spadły temperatury. Jeszcze kilka dni temu chodziliśmy w podkoszulkach z krótkim rękawem, świeciło słońce, …
Potrzebujemy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula (ja dałam czerwoną)
- 2 łyżeczki rozmarynu (można dać świeży)
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 szklanki dyni
- 1/2 łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki
- 500 ml wody/bulionu warzywnego (nie z kostki !)
- pieczarki
- parmezan/dziugas/twardy ser
- gorgonzola
- świeża kolendra/bazylia/natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól
Krok po kroku
- Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę.
- Dodać rozmaryn i ryż . Pogotować pół minuty.
- Połączyć z obraną i pokrojoną dynią. Chwilkę poddusić.
- Dolać powoli pół szklanki gorącego bulionu cały czas gotując na średnim ogniu.
- Dodać pozostały bulion dopiero w momencie kiedy ryż wchłonie poprzednią porcję bulionu.
- Dusić aż do momentu kiedy ryż i dynia będą miękkie - trwa to około pół godziny.
- Pieczarki (najlepsze są małe) podzielić na pół. Usmażyć na rumiano na maśle (pod koniec posolić).
- Risooto podawać posypane parmezanem, z dodatkiem świeżych ziół, przyozdobione pieczarkami i serem gorgonzola. Można też część parmezanu i gorgonzoli dodać do ryżu, wymieszać i podawać z resztą serów.