Jesienne risotto z dynią, kolendrą i pieczarkami

Za oknem spadły temperatury. Jeszcze kilka dni temu chodziliśmy w podkoszulkach z krótkim rękawem, świeciło słońce, temperatura zbliżała się do 20 stopni. Nie pamiętam tak pięknego października. A teraz już jest zimno. Na szczęście w mojej kuchni nadal jest pogodnie. Robię dużo ciepłych kolorowych dań. Jednym z takich potraw jest risotto z dynią, kolendrą i pieczarkami.
A Wy macie jakieś typowe jesienne przysmaki? Podzielcie się inspiracjami.

Jesienne risotto z dynią, kolendrą i pieczarkami

By Gotuj z rodziną Published: 28 października, 2019

    Za oknem spadły temperatury. Jeszcze kilka dni temu chodziliśmy w podkoszulkach z krótkim rękawem, świeciło słońce, …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę.
    2. Dodać rozmaryn i ryż . Pogotować pół minuty.
    3. Połączyć z obraną i pokrojoną dynią. Chwilkę poddusić.
    4. Dolać powoli pół szklanki gorącego bulionu cały czas gotując na średnim ogniu.
    5. Dodać pozostały bulion dopiero w momencie kiedy ryż wchłonie poprzednią porcję bulionu.
    6. Dusić aż do momentu kiedy ryż i dynia będą miękkie - trwa to około pół godziny.
    7. Pieczarki (najlepsze są małe) podzielić na pół. Usmażyć na rumiano na maśle (pod koniec posolić).
    8. Risooto podawać posypane parmezanem, z dodatkiem świeżych ziół, przyozdobione pieczarkami i serem gorgonzola. Można też część parmezanu i gorgonzoli dodać do ryżu, wymieszać i podawać z resztą serów.

      Komentarze

      komentujących