Chlebek bananowy

Tym razem mój gość # Anna Kiedacz zaproponowała coś słodkiego i zdrowszego do kawy czy herbaty. Ciasto jest dosyć słodkie i w przepisie jest cukier ale Ania go pomija jak ma bardzo dojrzałe banany (zdjęcie pochodzi z grupy Ani na facebooku – Body&Mind – zdrowszy styl życia).

Chlebek bananowy

By Gotuj z rodziną Published: 15 stycznia, 2024

    Tym razem mój gość # Anna Kiedacz zaproponowała coś słodkiego i zdrowszego do kawy czy herbaty. Ciasto jest dosyć …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Aby zrobić ciasto bananowe nie potrzebujesz nawet miksera. Przygotuj sobie niedużą foremkę do wypieków. Potrzebujesz również odrobinę tłuszczu i bułkę tartą do obsypania od środka foremki przed wyłożeniem do niej ciasta.
    2. Aby upiec perfekcyjny chlebek bananowy bardzo ważne jest to, by użyć odpowiednią ilość rozgniecionych bananów. Potrzebujesz zatem trzy duże, bardzo dojrzałe banany. Ponieważ wielkość i grubość bananów bywa różna, to dla ułatwienia możesz przełożyć ugniecione widelcem banany do szklanki o pojemności 250 ml. Powinno Ci wyjść około 1,5 szklanki rozgniecionych bananów. Jeśli masz wagę, to będzie to 350 gramów pulpy bananowej. Banany rozgniatamy widelcem; nie muszą być idealnie rozgniecione.
    3. Masło roztop w mikrofalówce i dodaj do miski z rozgniecionymi bananami. Potrzebujesz około 1/3 kostki masła (masło o wadze 200 gramów), czyli 70 gramów masła. Roztopione masło dodajmy lekko ciepłe.
    4. Do osobnej miseczki dodaj mniej więcej połowę szklanki drobnego cukru. Będzie to około 130 gramów cukru. Wbij też jedno duże jajko. Jajko z cukrem roztrzep dokładnie widelcem. Użycie miksera nie jest konieczne, jednak jeśli możesz i masz ochotę, to polecam zmiksować jajko z cukrem, by powstała puszysta, jasna piana. Ciasto wyrasta wówczas jeszcze wyższe. Mieszankę jajka z cukrem dodaj do bananów z masłem i wymieszaj.
    5. Mąkę przesiej do osobnej miski razem ze szczyptą soli i łyżeczką sody oczyszczonej. Zamieszaj suche składniki i dodaj do składników mokrych.
    6. Przy pomocy łyżki lub szpatułki wymieszaj ciasto. Powstanie ciasto gęstsze od budyniu. Ciasto przełóż do formy delikatnie wysmarowanej od środka np. resztkami masła i obsypanej odrobiną bułki tartej.
    7. Jeśli został Ci jeszcze jakiś banan, to możesz przekroić go wzdłuż i ułożyć na cieście.
    8. Formę z ciastem umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz 55-60 minut. Po około 50 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że chlebek bananowy jest już upieczony.
    9. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

      Komentarze

      komentujących