Tym razem mój gość # Anna Kiedacz zaproponowała coś słodkiego i zdrowszego do kawy czy herbaty. Ciasto jest dosyć słodkie i w przepisie jest cukier ale Ania go pomija jak ma bardzo dojrzałe banany (zdjęcie pochodzi z grupy Ani na facebooku – Body&Mind – zdrowszy styl życia).
Chlebek bananowy
By 15 stycznia, 2024
Published:Tym razem mój gość # Anna Kiedacz zaproponowała coś słodkiego i zdrowszego do kawy czy herbaty. Ciasto jest dosyć …
Potrzebujemy
- 3 duże (daje to mniej więcej 1.5 szklanki puply k. 350 g) banany
- 1/5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże jajo
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Krok po kroku
- Aby zrobić ciasto bananowe nie potrzebujesz nawet miksera. Przygotuj sobie niedużą foremkę do wypieków. Potrzebujesz również odrobinę tłuszczu i bułkę tartą do obsypania od środka foremki przed wyłożeniem do niej ciasta.
- Aby upiec perfekcyjny chlebek bananowy bardzo ważne jest to, by użyć odpowiednią ilość rozgniecionych bananów. Potrzebujesz zatem trzy duże, bardzo dojrzałe banany. Ponieważ wielkość i grubość bananów bywa różna, to dla ułatwienia możesz przełożyć ugniecione widelcem banany do szklanki o pojemności 250 ml. Powinno Ci wyjść około 1,5 szklanki rozgniecionych bananów. Jeśli masz wagę, to będzie to 350 gramów pulpy bananowej. Banany rozgniatamy widelcem; nie muszą być idealnie rozgniecione.
- Masło roztop w mikrofalówce i dodaj do miski z rozgniecionymi bananami. Potrzebujesz około 1/3 kostki masła (masło o wadze 200 gramów), czyli 70 gramów masła. Roztopione masło dodajmy lekko ciepłe.
- Do osobnej miseczki dodaj mniej więcej połowę szklanki drobnego cukru. Będzie to około 130 gramów cukru. Wbij też jedno duże jajko. Jajko z cukrem roztrzep dokładnie widelcem. Użycie miksera nie jest konieczne, jednak jeśli możesz i masz ochotę, to polecam zmiksować jajko z cukrem, by powstała puszysta, jasna piana. Ciasto wyrasta wówczas jeszcze wyższe. Mieszankę jajka z cukrem dodaj do bananów z masłem i wymieszaj.
- Mąkę przesiej do osobnej miski razem ze szczyptą soli i łyżeczką sody oczyszczonej. Zamieszaj suche składniki i dodaj do składników mokrych.
- Przy pomocy łyżki lub szpatułki wymieszaj ciasto. Powstanie ciasto gęstsze od budyniu. Ciasto przełóż do formy delikatnie wysmarowanej od środka np. resztkami masła i obsypanej odrobiną bułki tartej.
- Jeśli został Ci jeszcze jakiś banan, to możesz przekroić go wzdłuż i ułożyć na cieście.
- Formę z ciastem umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz 55-60 minut. Po około 50 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że chlebek bananowy jest już upieczony.
- Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.