Za oknem już prawdziwa polska złota jesień. Kilka słonecznych dni spowodowało, że człowiek od razu ma lepszy nastrój, więcej rzeczy chce mu się robić. Ponieważ pogoda dopisywała, większość dnia spędzaliśmy na świeżym powietrzu (tak tak świeżym – mimo wcześniej był smog, został on przepędzony na cztery wiatry przez halny).
W kuchni też już są smaki jesieni. Mnie jesień kojarzy się z różnokolorową pachnącą papryką.
Z papryki można zrobić najprostsze danie jednogarnkowe czyli po prostu leczo.
Leczo jesienne
By 7 listopada, 2014
Published:- Efekt: 6 porcji
Za oknem już prawdziwa polska złota jesień. Kilka słonecznych dni spowodowało, że człowiek od razu ma lepszy nastrój, więcej …
Potrzebujemy
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 żółte papryki
- 3 cukinie
- 4 pomidory
- 3 cebule
- 2 łyżki oliwy / oleju
- sól
- pieprz
- czosnek
- zioła prowansalskie
Krok po kroku
- Paprykę umyć, oczyścić z ziaren nasiennych i pokroić w paseczki.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Umytą cukinię pokroić w grubszą kostkę.
- Na rozgrzanym tłuszczu poddusić paprykę z cebulą i cukinią.
- Dodać pokrojone pomidory. Przyprawić ulubionymi przyprawami.
- Można dorzucić fasolkę szparagową (świeżą) i powstanie paprykarz.