Jarmuż jest warzywem o intensywnie zielonych, karbowanych liściach. Należy do rodziny kapustowatych.
Zawiera witaminy A, C, B2 i sole mineralne, a zwłaszcza wapń, fosfor, żelazo. Ma również witaminę K hamującą rozwijanie się niektórych nowotworów, m.in. piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby.
Do końca średniowiecza był bardzo popularny na kontynencie europejskim.
Niektóre gatunki istniały już w Grecji w czwartym wieku p.n.e. Dzisiaj są bardzo zróżnicowane, mają różne odmiany liści (barwy: jasnozielona, zielona, ciemna zieleń, fioletowy, fioletowozielonobrązowy).
Jarmuż nadaje się do przybieranie półmisków z wędlinami, mięsem pieczonym. Po pierwszych przymrozkach liście jarmużu tracą gorycz – można je wówczas wykorzystywać do przyrządzania wartościowych surówek.