Piernik staropolski (zwany piernikiem spod ławy) jest w mojej rodzinie od wielu lat. Najpierw piekła go babcia Wanda, potem robiła to ciotka.
Kiedy mój mąż przyjechał do nas na święta Bożego Narodzenia pierwszy raz (jeszcze nawet nie byliśmy małżeństwem), spróbował go i stwierdził, że koniecznie muszę upiec i ja. Obiecywałam mu to co roku, aż w końcu w 2016 roku udało się.
Piernik staropolski
By 13 stycznia, 2017
Published:Piernik staropolski (zwany piernikiem spod ławy) jest w mojej rodzinie od wielu lat. Najpierw piekła go babcia Wanda, potem robiła …
Potrzebujemy
- 500 g miodu
- 1.5 szklanki cukru pudru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- 2 torebki przyprawy do piernika
Krok po kroku
- Miód, cukier i masło stopniowo podgrzać. Doprowadzić do wrzenia.
- Wymieszać do całkowitefo rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.
- Do wystudzonej masy dodać sodę rozpuszczoną w mleku, mąkę, jajka, sól i przyprawę do piernika
- Ciasto starannie wyrobić, uważając bo robią się grudki, które potem trudo jest usunąć. Wyrobione ciasto jest dosyć luźne, ale nie należy się tym przejmować, bo po leżakowaniu w zimie stężeje i da się łatwo wałkować (tylko trzeba je podsypywać mąką).
- Przełożyć do kamionkowego garnka i przykryć ściereczką.
- Odstawić w zimne miejsce (np. na balkon) na 5 - 6 tygodni.
- Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z nichrozwałkować na pół centymetra.
- Przełożyć (pojedynczo) do blaszki prostokątnej, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
- Piec na tydzień przed świętami w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-20 minut. Piernik szybko rośnie - zazwyczaj podwaja swoją objętość.
- Wystudzone placki przekładać powidłami śliwkowymi. Przykryć i równomiernie obciążyć.
- Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce.
- Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał