Kolędowe ciasteczka czekoladowe

Tradycją w naszej rodzince jest wieczór kolęd. Urządzamy go co roku po Bożym Narodzeniu. Na pierwszym takim wieczorku było osiem osób (łącznie z nami), w tym roku zaproszonych było blisko 100:)
Zestaw obowiązkowy (oprócz kolęd rzecz jasna) stanowi barszcz z krokietem z kapustą i odrobiną grzybów.
Goście sami przynoszą pozostałe smakołyki – sałatki, słodkości, wino, a w tym roku nawet pojawił się domowy (jeszcze ciepły) chleb z masłem czosnkowym.
Jednym z takich przysmaków były ciasteczka z kawałkami czekolady przyniesione przez Anię S.

Kolędowe ciasteczka czekoladowe

By gotujzrodzina Published: 2 marca, 2014

  • Efekt: 2 blachy
  • Przygotowanie: 15 min mins
  • Gotowanie: 13-14 min mins
  • Gotowe w: 28 mins

Tradycją w naszej rodzince jest wieczór kolęd. Urządzamy go co roku po Bożym Narodzeniu. Na pierwszym takim wieczorku było osiem …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Masło wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przygotowaniem ciasta, pokroić w kosteczkę, włożyć do miski i zostawić na blacie w temperaturze pokojowej.
  2. Czekoladę połamać na kosteczki, następnie każdą kosteczkę pokroić jeszcze na 4 części.
  3. Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu).
  4. Przygotować dużą blachę, wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Mąkę przesiać do czystej miski razem z sodą lub proszkiem do pieczenia, dodać sól i kakao, dokładnie wymieszać, odstawić.
  6. Ubijać masło z dodatkiem brązowego i białego cukru przez około 5 minut (mogą pozostać kryształki cukru).
  7. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty.
  8. Dodać sypkie składniki, najlepiej w 2 partiach, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników. Razem z drugą partią dodać mleko.
  9. Na koniec wymieszać dłonią lub łyżką z posiekaną czekoladą (ciasto będzie dość gęste).
  10. Nabierać po około 1 czubatej łyżce masy, formować kulki i układać je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy Delikatnie - odrobinę, ok. pół centymetra spłaszczyć palcami wierzch każdej kulki.
  11. Resztę masy schować do lodówki i upiec ciasteczka za chwilę.
  12. Wstawić do piekarnika i piec przez około13-14 minutaż brzegi ciastek będą już twardniały, ale cały środek będzie miękki (będzie uginał się pod naciskiem palca). Ciastka dodatkowo zastygają podczas studzenia, dzięki temu będą lekko ciągnące w środku i nieprzesuszone.
  13. Upiec drugą partię ciastek (przepis zmodyfikowany z www. kwestiasmaku. com )

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz