Tradycją w naszej rodzince jest wieczór kolęd. Urządzamy go co roku po Bożym Narodzeniu. Na pierwszym takim wieczorku było osiem osób (łącznie z nami), w tym roku zaproszonych było blisko 100:)
Zestaw obowiązkowy (oprócz kolęd rzecz jasna) stanowi barszcz z krokietem z kapustą i odrobiną grzybów.
Goście sami przynoszą pozostałe smakołyki – sałatki, słodkości, wino, a w tym roku nawet pojawił się domowy (jeszcze ciepły) chleb z masłem czosnkowym.
Jednym z takich przysmaków były ciasteczka z kawałkami czekolady przyniesione przez Anię S.
Kolędowe ciasteczka czekoladowe

By 2 marca, 2014
Published:- Efekt: 2 blachy
- Przygotowanie: 15 min mins
- Gotowanie: 13-14 min mins
- Gotowe w: 28 mins
Tradycją w naszej rodzince jest wieczór kolęd. Urządzamy go co roku po Bożym Narodzeniu. Na pierwszym takim wieczorku było osiem …
Potrzebujemy
- 100 g masła
- 300 g czekolady
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 70 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
Krok po kroku
- Masło wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przygotowaniem ciasta, pokroić w kosteczkę, włożyć do miski i zostawić na blacie w temperaturze pokojowej.
- Czekoladę połamać na kosteczki, następnie każdą kosteczkę pokroić jeszcze na 4 części.
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu).
- Przygotować dużą blachę, wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiać do czystej miski razem z sodą lub proszkiem do pieczenia, dodać sól i kakao, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Ubijać masło z dodatkiem brązowego i białego cukru przez około 5 minut (mogą pozostać kryształki cukru).
- Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty.
- Dodać sypkie składniki, najlepiej w 2 partiach, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników. Razem z drugą partią dodać mleko.
- Na koniec wymieszać dłonią lub łyżką z posiekaną czekoladą (ciasto będzie dość gęste).
- Nabierać po około 1 czubatej łyżce masy, formować kulki i układać je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy Delikatnie - odrobinę, ok. pół centymetra spłaszczyć palcami wierzch każdej kulki.
- Resztę masy schować do lodówki i upiec ciasteczka za chwilę.
- Wstawić do piekarnika i piec przez około13-14 minutaż brzegi ciastek będą już twardniały, ale cały środek będzie miękki (będzie uginał się pod naciskiem palca). Ciastka dodatkowo zastygają podczas studzenia, dzięki temu będą lekko ciągnące w środku i nieprzesuszone.
- Upiec drugą partię ciastek (przepis zmodyfikowany z www. kwestiasmaku. com )