Lubię ciekawe blogi kulinarne. Czerpię z nich inspirację na interesujące dania dla całej rodzinki i przyjaciół.
Z autorką jednego – Martą poznałam się jeszcze przed narodzinami Karolinki. Wprawdzie obie nie mamy zbytnio czasu na spotkanie się na herbatkę (obie mamy po dwójce maluszków), ale obie kochamy gotowanie. Mam nadzieję, że niedługo znajdziemy czas i poznamy się lepiej.
Marta prowadzi smacznego bloga: http://waniliowysmoczek.blogspot.com
Znalazłam tam przepis na ciekawą lekką zapiekankę z mięsa mielonego i brokułów.
Ponieważ od pewnego czasu mniej smażę, zainspirowała mnie do tego stopnia, że sama ją zrobiłam swoim domownikom (przepis trochę zmodyfikowałam).
**
Niestety tym razem nie będzie zdjęcia – po prostu nie zdążyłam uwiecznić swojego “dzieła”:)
Lekka zapiekanka z mięsa mielonego i brokułów
By 17 listopada, 2014
Published:- Efekt: 6 porcji
- Przygotowanie: 15 mins
- Gotowanie: 40 mins
- Gotowe w: 55 mins
Lubię ciekawe blogi kulinarne. Czerpię z nich inspirację na interesujące dania dla całej rodzinki i przyjaciół. Z autorką …
Potrzebujemy
- 1 brokuł duży
- 400 g mięsa mielonego u mnie
- 3 ząbki czosnku
- 2 garście makaronu świderki można z niego zrezygnować
- 2 cebule
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 marchewka mała
- pieprz
- sól
- kumin
- mięta
Krok po kroku
- Cebulę i czosnek pokroić.
- Dodać mięso oraz marchewkę startą na grubej tarce. Wymieszać z oliwą. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (można z niego zrezygnować)
- Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Potem pokroić je albo zmiksować - według upodobania.
- Mięso wymieszać z makaronem.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć masę makaronowo - mięsną, na wierzch dać masę brokułową. Starannie wyrównać.
- Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.