Ciasto Wiewiórka

Wczoraj były Andrzejki. Spędzałam je nietypowo – w operze:)
Ale znalazłam czas – upiekłam szybkie jesienne ciasto o wymownej nazwie “Wiewiórka”. Dzieci dzielnie mi pomagały – obierały jabłka, łuskały orzechy. Uwielbiam z nimi przygotowywać potrawy…
I do niedzielnej kawki było akurat:)
Skusicie się?

Ciasto Wiewiórka

By Gotuj z rodziną Published: 1 grudnia, 2019

    Wczoraj były Andrzejki. Spędzałam je nietypowo - w operze:) Ale znalazłam czas - upiekłam szybkie jesienne ciasto o wymownej …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą
    2. Jabłka pokroić w kostkę.
    3. Jajka ubić z cukrem do momentu aż osiągnie jasną masę. Dodać rozpuszczone masło. Wymieszać.
    4. Połączyć z zaczynem mącznym. Delikatnie wymieszać.
    5. Dorzucić jabłka, cynamon i orzechy.
    6. Jeszcze raz wymieszać.
    7. Przełożyć do formy.
    8. Piec w nagrzanym piekarniku (do 180 stopni) ok. 40 minut - do efektu suchego patyczka.

      Komentarze

      komentujących