Wczoraj były Andrzejki. Spędzałam je nietypowo – w operze:)
Ale znalazłam czas – upiekłam szybkie jesienne ciasto o wymownej nazwie “Wiewiórka”. Dzieci dzielnie mi pomagały – obierały jabłka, łuskały orzechy. Uwielbiam z nimi przygotowywać potrawy…
I do niedzielnej kawki było akurat:)
Skusicie się?
Ciasto Wiewiórka

By 1 grudnia, 2019
Published:Wczoraj były Andrzejki. Spędzałam je nietypowo - w operze:) Ale znalazłam czas - upiekłam szybkie jesienne ciasto o wymownej …
Potrzebujemy
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
- 5 jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru (jak ktoś lubi może dać więcej)
- 5 łyżek rozupuszczonego masła
- szczypta soli
Krok po kroku
Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą
- Jabłka pokroić w kostkę.
- Jajka ubić z cukrem do momentu aż osiągnie jasną masę. Dodać rozpuszczone masło. Wymieszać.
- Połączyć z zaczynem mącznym. Delikatnie wymieszać.
- Dorzucić jabłka, cynamon i orzechy.
- Jeszcze raz wymieszać.
- Przełożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku (do 180 stopni) ok. 40 minut - do efektu suchego patyczka.