Przepis na rzodkiewkową sałatkę z kaszą gryczaną i zielonym ogórkiem znalazłam niedawno na jakimś blogu. Robiła ją Ania Starmach
Z początku byłam nieco sceptyczna połączeniem kaszy i ogórka.
Ponieważ została nam kasza z obiadu, stwierdziłam, że może to czas próbować ją przyrządzić.
Kilka łyżeczek samej kaszy zjadła Karolinka (tak tak siedmiomiesięcznemu dziecku smakowała kasza bez niczego i chciało jeszcze), a resztę wykorzystałam do sałatki.
I muszę przyznać, że ten pomysł wykorzystania reszty kaszy to pomysł trafiony.
Rzodkiewkowa sałatka z kaszą gryczaną i zielonym ogórkiem
By 12 listopada, 2014
Published:- Efekt: 4 porcje
Przepis na rzodkiewkową sałatkę z kaszą gryczaną i zielonym ogórkiem znalazłam niedawno na jakimś blogu. Robiła ją Ania …
Potrzebujemy
- 200 g kaszy gryczanej
- 3 zielone cebulki dymki
- natka pietruszki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki pestek z dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 zielone ogórki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 łyżka octu balsamicznego lub soku wyciśniętego z cytryny
- sól
- pieprz
- czosnek
- 3 łyżki oliwy
Krok po kroku
- Kaszę gryczaną ugotować na sypko według przepisu podanego na opakowaniu. Cebulę, natkę pietruszki i selera pokroić w kosteczkę. Tak samo zrobić z rzodkiewką i ogórkami. Wszystkie składniki przełożyć do głębokiej miski.
- Dosypać dynię i słonecznika. Można je wcześniej uprażyć na mocno rozgrzanej patelni przez ok. 2 minuty.
- Czosnek posiekać (ilość jest umowna - każdy daje tyle ile lubi). Połączyć go z oliwą i octem balsamicznym.
- Kiedy kasza wystygnie, wymieszać z warzywami, dynią, słonecznikiem i sosem z czosnku. Wymieszać dokładnie.
- Przyprawić do smaku.